- Strona główna
- Forum
- Poland Cargo VA
- Vatsim event's
- [31-05-2009 16-22UTC] Papa Golf 2009
[31-05-2009 16-22UTC] Papa Golf 2009
Ostatnia aktualizacja 17 rok temu

Pięć lat temu Paweł 'Pawko' Grządkowski (CTR) uczynił nas dumnymi z tego, że możemy uczestniczyć w unikalnym doświadczeniem Vatsimu - dzieląc Jego historię i to co pozostawił nam po sobie najcenniejszego - wspomnienie wspaniałego ducha, który choć musiał rozpocząć swój lot ku wieczności, to pozostał na zawsze z nami.
I jak wszystko związane z Pawką, zlot ten będzie już tradycyjnie nieszablonowy - dzięki uprzejmej zgodzie VATGOV będziemy przy jego okazji po raz kolejny zbierali środki ( na zasadach całkowicie dobrowolnych ) na walkę z mukowiscydozą - uznaliśmy że będzie to najwłaściwsza forma upamiętnienia naszego zmarłego Kolegi. Oczywiście nie musicie nic oferować, ani darować pieniędzy, aby brać udział w zlocie, ALE każdy wykonany przez Was lot ma wymierne znaczenie i pomaga w zbiórce.
Wierzymy, że wszyscy wirtualni Piloci przyłączą się do tego zlotu.
Szczegóły www.pl-vacc.org/pg2009/
Jak Panowie zapatrujecie się na tą imprezkę?
Ja niestety polatać nie polatam /hmm chociaż możliwe że nawet w 4D - jestem na weselu :trunk:/
Zamierzam dorzucić tak jak w zeszłym roku parę groszy
konkretnie to 5gr
i teraz Pytanie:
Chcecie żebyśmy zaoferowali się jako grupa PolandCargo? czy każdy z osobna /o ile ktoś się jeszcze zdecyduje/
jeśli jako grupa to wpisujcie się ze swoimi deklaracjami
W zeszłym roku wyglądało to tak że wyszło mi chyba koło 30PLN/ wpłaciłem na konto Fundacji, a po jakimś czase przyszło mi nawet od nich podziękowanie :stary:
Teraz moglibyśmy jako PLC zaproponować sumę każdego z nas np 20gr a wpłacać może każdy z osobna na konta.
Zresztą z tymi wpłatami to niema ciśnienia, MRok mówi że sama wpłata to kwestia osobistego sumienia, i nikt tego raczej nie kontroluje, działa to za zasadzie odpowiedzialności uczestników eventu
Ja niestety polatać nie polatam /hmm chociaż możliwe że nawet w 4D - jestem na weselu :trunk:/
Zamierzam dorzucić tak jak w zeszłym roku parę groszy
konkretnie to 5gr
i teraz Pytanie:
Chcecie żebyśmy zaoferowali się jako grupa PolandCargo? czy każdy z osobna /o ile ktoś się jeszcze zdecyduje/
jeśli jako grupa to wpisujcie się ze swoimi deklaracjami
W zeszłym roku wyglądało to tak że wyszło mi chyba koło 30PLN/ wpłaciłem na konto Fundacji, a po jakimś czase przyszło mi nawet od nich podziękowanie :stary:
Teraz moglibyśmy jako PLC zaproponować sumę każdego z nas np 20gr a wpłacać może każdy z osobna na konta.
Zresztą z tymi wpłatami to niema ciśnienia, MRok mówi że sama wpłata to kwestia osobistego sumienia, i nikt tego raczej nie kontroluje, działa to za zasadzie odpowiedzialności uczestników eventu
A ile w tamtym roku było punktów (w przybliżeniu), bo sam nie pracuję i nie wiem czy mam tyle z kieszonkowego :)? Ja oczywiście polecę (postaram się) z 2-3loty. Oczywiście fajnie byłoby się dorzucić jako PLC.
Zlocik znam (w zeszłym roku popełniłem 4 operacje :) )
Bardzo chciałbym polatać, ale prawdopodobnie około 20 LT będę musiał wsiadać do samochodu i do roboty.. :( , ale cóż.
Co do dorzucenia, przyznam, że troszkę nie jest dla mnie jasny sposób kalkulacji punktu/osoba !
ja jestem ZA, i generalnie własnie z tego względu się nie dopisałem, po prostu nie mam pojęcia jakie to moga wyjść kwoty.. pisałeś 30PLN , to jest dla mnie do akceptacji... !
Co do wejścia jako PLC .. no właśnie , kwoty.. ale uważam że trzeba tak zrobić !
Igor, nie przejmuj się, jak nie zarabiasz , to oczywiście nikt nie będzie miał do Ciebie pretensji o to że się nie dołożysz, ja zarabiam, więc mogę o tym decydować. !
reasumując : zgłaszamy się jako VA (moje zdanie) , ale ile podać ? 20gr ?
głosowanie ?
Adam
Bardzo chciałbym polatać, ale prawdopodobnie około 20 LT będę musiał wsiadać do samochodu i do roboty.. :( , ale cóż.
Co do dorzucenia, przyznam, że troszkę nie jest dla mnie jasny sposób kalkulacji punktu/osoba !
ja jestem ZA, i generalnie własnie z tego względu się nie dopisałem, po prostu nie mam pojęcia jakie to moga wyjść kwoty.. pisałeś 30PLN , to jest dla mnie do akceptacji... !
Co do wejścia jako PLC .. no właśnie , kwoty.. ale uważam że trzeba tak zrobić !
Igor, nie przejmuj się, jak nie zarabiasz , to oczywiście nikt nie będzie miał do Ciebie pretensji o to że się nie dołożysz, ja zarabiam, więc mogę o tym decydować. !
reasumując : zgłaszamy się jako VA (moje zdanie) , ale ile podać ? 20gr ?
głosowanie ?
Adam
Edytowany przez aszczupal dnia 21-05-2009 19:44, 17 rok temu
Hola Hola nie rozpędzajcie się
Oblicza się to w ten sposób
Piloci latają zarabiając pkty na własne konta, w zeszłym roku była chyba licencja vroutePremium dla zwycięzcy w punktacji indywidualnej
chodzi o to aby wszyscy wylatali w sumie jak najwięcej punktów.
przykładowo po evencie jest naliczone 1000 pkt a ja deklaruje od siebie 5gr/pkt = 50zł do wpłaty na konto fundacji
Igor możesz zadeklarować np 1gr, a jak sądzisz lub czujesz że nie chcesz się dokładać to wystarczy że będziesz latał - to też będzie pomoc bo wygenerujesz jakieśtam punkty
Ta kwota na stronie głównej eventu /Obecnie 5,30 za pkt/ jest sumą deklaracji wszystkich zadeklarowanych uczestników zlotu
Adam przy deklaracji 20gr i nalocie powiedzmy ~ 1000pkt wychodziłoby 200PLN - sądzę że rzuciłeś przykład deklarowanej kwoty od PolandCargo a nie od siebie?
Reasumując przykładowo:
Ja 5gr
Igor 1gr
Adam 5gr
Jarek 5gr
Razem 16gr.
Ktoś się chce właczyć w to jeszcze?
PS. system nalicza punkty od 1600 do 2200 UTC
wiecie jak zarobić 6pkt już o 1605 ??
Ustawić się w Holdingu np nad RZE i zaraz po 1600 lądować
a potem to już tylko trzaskać Rzeszów Katowice i na odwrót aż do 2200UTC
Oblicza się to w ten sposób
Piloci latają zarabiając pkty na własne konta, w zeszłym roku była chyba licencja vroutePremium dla zwycięzcy w punktacji indywidualnej
chodzi o to aby wszyscy wylatali w sumie jak najwięcej punktów.
przykładowo po evencie jest naliczone 1000 pkt a ja deklaruje od siebie 5gr/pkt = 50zł do wpłaty na konto fundacji
Igor możesz zadeklarować np 1gr, a jak sądzisz lub czujesz że nie chcesz się dokładać to wystarczy że będziesz latał - to też będzie pomoc bo wygenerujesz jakieśtam punkty
Ta kwota na stronie głównej eventu /Obecnie 5,30 za pkt/ jest sumą deklaracji wszystkich zadeklarowanych uczestników zlotu
Adam przy deklaracji 20gr i nalocie powiedzmy ~ 1000pkt wychodziłoby 200PLN - sądzę że rzuciłeś przykład deklarowanej kwoty od PolandCargo a nie od siebie?
Reasumując przykładowo:
Ja 5gr
Igor 1gr
Adam 5gr
Jarek 5gr
Razem 16gr.
Ktoś się chce właczyć w to jeszcze?
PS. system nalicza punkty od 1600 do 2200 UTC
wiecie jak zarobić 6pkt już o 1605 ??
Ustawić się w Holdingu np nad RZE i zaraz po 1600 lądować
a potem to już tylko trzaskać Rzeszów Katowice i na odwrót aż do 2200UTC
Edytowany przez Noker dnia 21-05-2009 20:30, 17 rok temu
Rafal, daj mi swoj adres ,dokladny na pw, przesle Ci kase poczta ,no bo nie bardzo bede mial mozliwosc by wplacic.
Rok temu chcialem cos wplacic ale mialem z tym problem. Poza tym mozna by poprostu wplacic za jednym razem jako PLC.
Rok temu chcialem cos wplacic ale mialem z tym problem. Poza tym mozna by poprostu wplacic za jednym razem jako PLC.
Rafale, spokojnie... te 20gr to po pierwsze jako PLC ! , a po drugie, to możemy wybrać mniej..
tu chodzi o bardziej żeby BYć , niż żeby szaleć z jakąś kwotą.. !
czas jest, cały przyszły tydzień.
pozdrawiam
Adam
p.s. ja odkurzę 737 , aha i świetnie by było gdyby pojawiły się trasy krajowe w FSA.. (może coś powklejam..)
tak sobie wymysliłem , że takie wachadełko ,
EPKT -> EPRZ -> EPKT > EPKK -> EPWR - > EPPO > . i tu nie wiem, czy EPSC , czy może EPLL -> EPWA.
i z powrotem. ! o ile czs pozwoli.
aha i pierwszy lot tak jak napisał Rafał, albo wisieć w holdzie gdzieś przed EPRZ, albo tak zaplanować start , żeby pojawić się gdzieś w okolicy EPRZ , jak sie domyślam, to nie tylko my na to wpadliśmy, więc tłok w powietrzu może byc spory..
tu chodzi o bardziej żeby BYć , niż żeby szaleć z jakąś kwotą.. !
czas jest, cały przyszły tydzień.
pozdrawiam
Adam
p.s. ja odkurzę 737 , aha i świetnie by było gdyby pojawiły się trasy krajowe w FSA.. (może coś powklejam..)
tak sobie wymysliłem , że takie wachadełko ,
EPKT -> EPRZ -> EPKT > EPKK -> EPWR - > EPPO > . i tu nie wiem, czy EPSC , czy może EPLL -> EPWA.
i z powrotem. ! o ile czs pozwoli.
aha i pierwszy lot tak jak napisał Rafał, albo wisieć w holdzie gdzieś przed EPRZ, albo tak zaplanować start , żeby pojawić się gdzieś w okolicy EPRZ , jak sie domyślam, to nie tylko my na to wpadliśmy, więc tłok w powietrzu może byc spory..
Przypominam o Evencie w Niedzielę , zapraszamy wszystkich ! 16->22 UTC
Ja startuję na początek EPWA --> EPRZ na 737 ! , potem na wschód i północ ,
niestaty około 22:00 LT będę musiał konczyć , żeby nie przekroczyć limitu godzin za sterami . !
pozdrawiam
Adam
Ja startuję na początek EPWA --> EPRZ na 737 ! , potem na wschód i północ ,
niestaty około 22:00 LT będę musiał konczyć , żeby nie przekroczyć limitu godzin za sterami . !
pozdrawiam
Adam
Ok. Jak rozumiem stawki uzgodnione i wpisani jesteśmy na listę? Tak się zastanawiałem czy nie zmienić na 5gr stawki i zdecydowałem, że taka będzie moja stawka za punkt. Pozdrawiam
PODSUMOWUJ¡C:
Zarejestrowano 261 punktowanych operacji z czego 6 wykonanych przez Poland Cargo.
Zaliczono 671 pkt z czego 19 zdobytych przez Poland Cargo
Statystyki wewnętrzne PLC:
Zarejestrowano 261 punktowanych operacji z czego 6 wykonanych przez Poland Cargo.
Zaliczono 671 pkt z czego 19 zdobytych przez Poland Cargo
Statystyki wewnętrzne PLC:
- Adam Szczupal - 4x4 = 16 pkt
- Jarek Wolański - 1x2 = 2 pkt
- Arek Bielewicz - 1x1 = 1 pkt
Edytowany przez Noker dnia 01-06-2009 09:49, 17 rok temu
A ja cholera leciałem i nagle burzyć się niebo zaczęło. Musiałem wyłączać i jak włączyłem to myśleałem, że nie zdążę (coś sobie ubzdurałem, że o 22LT się event kończy:/).
No dla mnie niestety event dość nieudany.
Padł mi mikrofon i przez godzinę szukaj tu problemu ( w końcu mnie olśniło że soft z którego miał korzystać się nie uruchomił przy starcie systemu).
Poza tym straszliwy tłok, dla mnie nowicjusza to była logistyczna tragedia. Aż się dziwiłem jak ludzie rozumieli komunikaty ATC, u mnie wszystko się na siebie nakładało.
Po szybkim starcie z EPKK dostałem dct JED (jak w planie).
Na przelotowej loozik. Następnie lądowanie na EPWA, wicher boczny, spycha mnie jak niewiem :O No ale dałem radę, wybroniłem maszynkę przed przyziemieniem na "glebie" i miękko przyziemiłem na pas, szybki zjazd z pasa na drogę A i tylko pytanie do TWR na tekście o kołowanie do Ramp 61. Gdyby nie ten mikrofon było by lepiej :nunu:
Pozdrawiam,
AreQ
Padł mi mikrofon i przez godzinę szukaj tu problemu ( w końcu mnie olśniło że soft z którego miał korzystać się nie uruchomił przy starcie systemu).
Poza tym straszliwy tłok, dla mnie nowicjusza to była logistyczna tragedia. Aż się dziwiłem jak ludzie rozumieli komunikaty ATC, u mnie wszystko się na siebie nakładało.
Po szybkim starcie z EPKK dostałem dct JED (jak w planie).
Na przelotowej loozik. Następnie lądowanie na EPWA, wicher boczny, spycha mnie jak niewiem :O No ale dałem radę, wybroniłem maszynkę przed przyziemieniem na "glebie" i miękko przyziemiłem na pas, szybki zjazd z pasa na drogę A i tylko pytanie do TWR na tekście o kołowanie do Ramp 61. Gdyby nie ten mikrofon było by lepiej :nunu:
Pozdrawiam,
AreQ
Pozdrawiam,
AreQ

AreQ

Event fantastyczny. !
w planie miałem: EPWA-->EPRZ-->EPKT-->EPWR-->EPBY-->EPGD (ew EPWA)
Niestety logistycznie zawaliłem, bo wystartowałem do pierwszego lotu o 17:50 (powinienm już od 20 minut być w powietrzu) ,no i skończyć musiałem o 23:00 LT (nastepnie w samochód i jeszcze 300 km ! )
Każdy lot inny, i nie powiem to było to "co tygrysy lubią najbardziej" a mianowicie.. pełna obsada kontroli +
dolot do EPRZ , i dostałem "HOLD over RZE as published" ! , potem zgoda na procedurkę ! i lądujemy...(jakieś 15 minut w holdzie ! )
potem do Katowic, niby trasa spokojna, ale nie... wiaterek z południa , więc podejście ILS i CTL na 09 ! , też piknie !...
do Wrocławia, no tu było najciekawiej.. EPKK_APP dał mi DCT WRW i przekazał CTR (Maciek £apoć) , lecimy...
ale chyba coś za wysoko, Maciek zaplanował mi "krótką prostą" na pas, ale niestety nie udało mi się zmieścić w scieżce , bo te kilkanaście ton zrobił swoje, i nawet ze spoilerami nie byłem w stanie zejść na 2000ft i mieć 180kt !, no to wiec G/A i jakieś 15 minut ekstra zwiedzania okolic (w miedzyczasie posadził dwa przyloty..) , potem już bez niespodzianek ILS na 29 !.
no i Bydgoszcz, to jeszcze weselej, trasa krótka, a zadeklarowałem FL170 ( a co...) , wiec start ,i "as filled"
lecimy, w/g moich obiczeń pownienem już się zniżać, a tu nic, tłok w eterze straszliwy, wbić sie niepodobna CTR południe się troszkę gubi, piszę via TXT , i nic. Po chwili się troszkę uspokoiło , więc mnie przekazał (juz prawie nad EPBY) do CTR_północ ! (ale dalej na FL170), a tam cisza.. no prawie, i no i hold nad SL i zniżanie , potem magiczne "radar service terminated, call established ! " , i i dalej bez sensacji, niestety juz dochodziła 23:00 LT , więc dalej latać nie mogłem, a była szansa na niezły wynik... (Rafale JAK dokładać załączniki..jpg po 30 kb )
Nawet byłem liderem przez momecik...(i to nawet DWA razy)
Cóż jeszcze, nadal jestem "pod wrażeniem" , jeżeli ktoś z Was słucha czasami jak gadają na EPWA_APP (na liveatc.net) , to były czasami takie momenty.. inaczej się na dało.. kontrola.. no cóż, czasami się deczko gubiła, ale dla niektórych STU+ bylo to piersze spotkanie z taką liczba samolotów, a ja , też zrobiłem błąd a nawet dwa ( zły transponder na EPKT , i zalogowałem sie z modem C na EPWR) i miałem momenty w których koszulka robiła się wilgotna... (np po minięciu RZE , przez moment się zgubiłem...:o , jakieś 30 sek zastanawiania się ..a gdzie tu północ...
poniżej dwa raporciki....
Co do kontroli na EPWA , to Jarek może opisać swoje wrażenia...
ale dosyć, bo się jeszcze za nadto rozpiszę.. ale BY£O SUPER, i prosimy (tzn Ja) o więcej
aha. Przy okazji dostałem awans :), na Cpt. ale czy to jednoznacznie oznacza podwyżkę ? (to pytanie do zarządu..)
pozdrowienia
Adam
w planie miałem: EPWA-->EPRZ-->EPKT-->EPWR-->EPBY-->EPGD (ew EPWA)
Niestety logistycznie zawaliłem, bo wystartowałem do pierwszego lotu o 17:50 (powinienm już od 20 minut być w powietrzu) ,no i skończyć musiałem o 23:00 LT (nastepnie w samochód i jeszcze 300 km ! )
Każdy lot inny, i nie powiem to było to "co tygrysy lubią najbardziej" a mianowicie.. pełna obsada kontroli +
dolot do EPRZ , i dostałem "HOLD over RZE as published" ! , potem zgoda na procedurkę ! i lądujemy...(jakieś 15 minut w holdzie ! )
potem do Katowic, niby trasa spokojna, ale nie... wiaterek z południa , więc podejście ILS i CTL na 09 ! , też piknie !...
do Wrocławia, no tu było najciekawiej.. EPKK_APP dał mi DCT WRW i przekazał CTR (Maciek £apoć) , lecimy...
ale chyba coś za wysoko, Maciek zaplanował mi "krótką prostą" na pas, ale niestety nie udało mi się zmieścić w scieżce , bo te kilkanaście ton zrobił swoje, i nawet ze spoilerami nie byłem w stanie zejść na 2000ft i mieć 180kt !, no to wiec G/A i jakieś 15 minut ekstra zwiedzania okolic (w miedzyczasie posadził dwa przyloty..) , potem już bez niespodzianek ILS na 29 !.
no i Bydgoszcz, to jeszcze weselej, trasa krótka, a zadeklarowałem FL170 ( a co...) , wiec start ,i "as filled"
lecimy, w/g moich obiczeń pownienem już się zniżać, a tu nic, tłok w eterze straszliwy, wbić sie niepodobna CTR południe się troszkę gubi, piszę via TXT , i nic. Po chwili się troszkę uspokoiło , więc mnie przekazał (juz prawie nad EPBY) do CTR_północ ! (ale dalej na FL170), a tam cisza.. no prawie, i no i hold nad SL i zniżanie , potem magiczne "radar service terminated, call established ! " , i i dalej bez sensacji, niestety juz dochodziła 23:00 LT , więc dalej latać nie mogłem, a była szansa na niezły wynik... (Rafale JAK dokładać załączniki..jpg po 30 kb )
Nawet byłem liderem przez momecik...(i to nawet DWA razy)
Cóż jeszcze, nadal jestem "pod wrażeniem" , jeżeli ktoś z Was słucha czasami jak gadają na EPWA_APP (na liveatc.net) , to były czasami takie momenty.. inaczej się na dało.. kontrola.. no cóż, czasami się deczko gubiła, ale dla niektórych STU+ bylo to piersze spotkanie z taką liczba samolotów, a ja , też zrobiłem błąd a nawet dwa ( zły transponder na EPKT , i zalogowałem sie z modem C na EPWR) i miałem momenty w których koszulka robiła się wilgotna... (np po minięciu RZE , przez moment się zgubiłem...:o , jakieś 30 sek zastanawiania się ..a gdzie tu północ...
poniżej dwa raporciki....
Co do kontroli na EPWA , to Jarek może opisać swoje wrażenia...
ale dosyć, bo się jeszcze za nadto rozpiszę.. ale BY£O SUPER, i prosimy (tzn Ja) o więcej
aha. Przy okazji dostałem awans :), na Cpt. ale czy to jednoznacznie oznacza podwyżkę ? (to pytanie do zarządu..)
pozdrowienia
Adam
Edytowany przez aszczupal dnia 01-06-2009 20:34, 17 rok temu
Nie masz dostępu do przeglądania załączników
Nie wiem czy to już trzeba wpłacać, ale ja wpłaciłem na to pierwsze konto, które było podane na stronie zlotu. Wyszło mi 34PLN. Pozdrawiam.
Ja niestety zaczalem pozno z powodow niewirtualnych. Maly zasypial wiec jak zwykle txt only:)
Ruch byl przyzwoity.Moze nie bylo to Rovaniemi ale nad PL rzadko tyle maszyn widac.
Kontro sie mylili, fakt, choc zapewne wina sporego ruchu. Najpierw sporo czekalem na kolowanie. potem zajmnij pas i startuj ,i nagle anulowanie decyzji jak juz bylem na pasie 15 EPWA. Okazalo sie ze ktos podchodzil na 11.
Potem start i APP . dal mi wznoszenie ale obok jakic SP leci. Poprosilem o potwierdzenie i anulowal climb. Potem zniknal wiec dalej prowadzil CTR. Ten w okolicy WAR poprowadzil mnie prosto na FEDEXa. Znow prosba o potwierdzenie kursu a on szybki zwrot na 090:):)
Pozniej wrocil APP wiec CTR mnie przekazal. APP kaze znizac i dziwny kurs daje. Znow uwaga do kontro ze ja nie laduje tylko odlatuje z tego lotniska:):)
poprawil polecenia i dal DCT IDAKO.
W gdansku oki. Tylko na podejsciu kontro poprosil bym utrzymal duza predkosc na ile to mozliwe.
No takie polecenia to tygrysy uwielbiaja.
Szybka zmiana konfiguracji Herka i but w podloge do 240kts. Ustawilem sie na final ,znizanie i caly czas 240kts:):). Gdyby nie FSA i to ograniczenie ponizej 10tys:nunu:
500ft , wiec podwozie w dol, ciag na zero, boczne deflektory otwarte , klapy otwierane ze spadkiem predkosci i na 10 ft revers:yahoo:
Tak to robia w RAF virtual :yahoo:
No takie ladowania to powinny czesciej sie zdazac w PL :)
Jak dla mnie bardzo fajny zlocik:)
PS
Jak dobrze ze nie wozimy paxow:)
Ruch byl przyzwoity.Moze nie bylo to Rovaniemi ale nad PL rzadko tyle maszyn widac.
Kontro sie mylili, fakt, choc zapewne wina sporego ruchu. Najpierw sporo czekalem na kolowanie. potem zajmnij pas i startuj ,i nagle anulowanie decyzji jak juz bylem na pasie 15 EPWA. Okazalo sie ze ktos podchodzil na 11.
Potem start i APP . dal mi wznoszenie ale obok jakic SP leci. Poprosilem o potwierdzenie i anulowal climb. Potem zniknal wiec dalej prowadzil CTR. Ten w okolicy WAR poprowadzil mnie prosto na FEDEXa. Znow prosba o potwierdzenie kursu a on szybki zwrot na 090:):)
Pozniej wrocil APP wiec CTR mnie przekazal. APP kaze znizac i dziwny kurs daje. Znow uwaga do kontro ze ja nie laduje tylko odlatuje z tego lotniska:):)
poprawil polecenia i dal DCT IDAKO.
W gdansku oki. Tylko na podejsciu kontro poprosil bym utrzymal duza predkosc na ile to mozliwe.
No takie polecenia to tygrysy uwielbiaja.
Szybka zmiana konfiguracji Herka i but w podloge do 240kts. Ustawilem sie na final ,znizanie i caly czas 240kts:):). Gdyby nie FSA i to ograniczenie ponizej 10tys:nunu:
500ft , wiec podwozie w dol, ciag na zero, boczne deflektory otwarte , klapy otwierane ze spadkiem predkosci i na 10 ft revers:yahoo:
Tak to robia w RAF virtual :yahoo:
No takie ladowania to powinny czesciej sie zdazac w PL :)
Jak dla mnie bardzo fajny zlocik:)
PS
Jak dobrze ze nie wozimy paxow:)
Edytowany przez Jarek dnia 01-06-2009 22:57, 17 rok temu
To i ja opisze moje loty. Na początek sztandarowa trasa Coventry - Bydgoszcz. Coventry to lotnisko leżące poniżej CTA Birmingham i w przestrzeni niekontrolowanej. Odlatując możemy dostać Airways departure, czyli po odlocie od razu wchodzimy w korytarz, albo dostaniemy zgodę do granicy strefy lotniska. A potem IFR w przestrzeni niekontrolowanej. Prowadzimy separację wzrokową... a jak wlecimy w chmurę? Cóż, za to właśnie płaci się pilotom ;p a w chmurze możemy spotkać... np. szybowiec. Bo w Anglii szybowce mogą latać w Instrument Meteorolgical Condition.
Odlocik normalnie, potem pod kontrolą Maastricht Radar, zwis FS gdzieś nad berlinem, ponowne wlogowanie i do Bydgoszczy. A w Bydzi tłok, no to kręcim holding na FL120, i powolutku zniżamy w holdzie. No z 10 minutek i można lądować.
Potem przesiadka na Cessnę Stationair i pół godziny oczekiwania na zgodę ;) Tłok jakiego mało... a jeszcze Bydgoszcz ma ograniczenie do bodaj 12 movements na godzinę, ale start na czas, potem wspinam się na fl120. I tu niemiła niespodzianka - na przestrzeni od fl110 do 120 silnik stracił mi pół mocy. Schodzę na fl100, informuję kontro. Reszta lotu w porządku, na podejsciu najpierw dostaję minimum app speed, czyli trzymam 80 węzłów, potem maximum approach speed, w końcu na ziemi, zjeżdżam w Bravo i bukuję następny lot, z powrotem do bazy. Odlot i przelot w porządku, nad EPBY wciąż tłok. Wchodzę w holda, number 2 i wybija 22 UTC. Niestety do nabicia kolejnych 6 punktów zabrakło może 10 minut. Ech, to zatłoczone niebo.
Oby porządne zloty jak najczęściej się odbywały.
Odlocik normalnie, potem pod kontrolą Maastricht Radar, zwis FS gdzieś nad berlinem, ponowne wlogowanie i do Bydgoszczy. A w Bydzi tłok, no to kręcim holding na FL120, i powolutku zniżamy w holdzie. No z 10 minutek i można lądować.
Potem przesiadka na Cessnę Stationair i pół godziny oczekiwania na zgodę ;) Tłok jakiego mało... a jeszcze Bydgoszcz ma ograniczenie do bodaj 12 movements na godzinę, ale start na czas, potem wspinam się na fl120. I tu niemiła niespodzianka - na przestrzeni od fl110 do 120 silnik stracił mi pół mocy. Schodzę na fl100, informuję kontro. Reszta lotu w porządku, na podejsciu najpierw dostaję minimum app speed, czyli trzymam 80 węzłów, potem maximum approach speed, w końcu na ziemi, zjeżdżam w Bravo i bukuję następny lot, z powrotem do bazy. Odlot i przelot w porządku, nad EPBY wciąż tłok. Wchodzę w holda, number 2 i wybija 22 UTC. Niestety do nabicia kolejnych 6 punktów zabrakło może 10 minut. Ech, to zatłoczone niebo.
Oby porządne zloty jak najczęściej się odbywały.
Swoja droga ciekawe, dla porownania ,ile operacji na godzine ma Gdansk lub Poznan. Tam operacje bardzo opoznia fakt ze nie maja drog do kolowania i samolot robiacy backtrack blokuje pas. EPBY ma drogi kolowania co znacznie usprawnia ruch na lotnisku.
Edytowany przez Jarek dnia 02-06-2009 00:49, 17 rok temu
Cytat
Lech Koniec napisał/a:
Witam,
w imieniu organizatorów zlotu upamiętniającego Pawła 'Pawko' Grządkowskiego
chciałbym jeszcze raz podziękować za odruch serca i złożoną deklarację wpłaty.
Jako że opublikowaliśmy już oficjalne, ostateczne wyniki zlotu, które są dostępne na stronie:
http://www.pl-vacc.org/pg2009/results_pl.php będziemy wdzięczni za dokonanie
zadeklarowanej wpłaty na organizację
( http://www.pl-vacc.org/pg2009/index.php#org ) zajmującą się pomocą chorym
na mukowiscydozę.
Ostateczna kwota wpłaty powinna wynikać z prostego mnożenia:
wynik punktowy zlotu (681 pkt) [x] (Twoja zadeklarowana stawka bazowa).
Przykład: deklarowałeś 1gr za punkt, do przelania jest wynik mnożenia:
681pkt x 1gr = 6.81 PLN
Nie mamy ani zamiarów ani mechanizmów weryfikacji wywiązania się ze złożonych deklaracji,
nie narzucamy też organizacji na rzecz której należy dokonać wpłaty. Po prostu, po ludzku w pełni ufamy,
że wszyscy godnie uszanujemy pamięć Pawła. Prosimy również o nie nadsyłanie jakichkolwiek
potwierdzeń wpłat, przelewów itp. My i tak nie mamy co z tym zrobić, a Pawko patrzy z góry...
Dziękuję w imieniu organizatorów i zarządu PL-vACC
Lechu Koniec
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.