O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Microsoft Flight Simulator 2020

Ostatnia aktualizacja 3 rok temu
NokerNokerSuper administrator
Opublikował(a) 4 rok temu
Za dwa tygodnie 18.08.2020 premiera nowego Microsoft Flight Simulator 2020.
Co o tym sądzicie? Ciekaw jestem wydajności w porównaniu do obecnie panującej trójcy (FSX/P3D/XP11).

W porę wymieniłem kompa, mam nadzieję że będę na nim mógł przynajmniej spróbować ...
Pozdrawiam
Rafał
PLC092
--------------
www.fsairlines.net/signatures/11728.png
M
mrozigorAdministrator
Sam nie wiem. Wygląda świetnie, jeżeli chodzi o grafikę i tereny, gdzie AI dobrze poradziło sobie z generowaniem zabudowy. Natomiast ciekawsze jak wygląda fizyka - czy to FSX na sterydach czy całkiem nowy silnik ;)
Plusem nowego sima, jest właśnie to, że podeszli do niego jak do całkiem nowego produktu, znając ograniczenia poprzednich serii. całkiem nowa fizyka, wbudowane engine pogodowe, bazy przestrzeni i punktów nawigacyjnych.

Co prawda pewnie na jakieś lepsze dodatki (samoloty, scenerie) trzeba będzie poczekać, ale nie będą to "porty" z wersji poprzednich.
Pozdrawiam
Rafał
PLC092
--------------
J
JarekWeteran
Siemka. Wrocilem. W przyszlym tygodniu bede mial nowy sprzet. Morze nie najszybszy na swiecie ale duzo szybszy od obecnego. Trzeba tez badzie sie przesiasc z FS9. Rafal, jak ten nowy FS2020 wyglada z samolotami tudziez sceneriami? Czy te z FSX lub FS9 sa kompaktbilne?

Mowiac, wpros, chodzi mki o C130, ewentulanie jakis B747-200 lub DC10

specyfikacja sprzetu

Operating system Windows 10
PERFORMANCE Processor - AMD Ryzen 5 3500 Processor
- Hexa-core
- 3.6 GHz / 4.1 GHz
- 16 MB cache
RAM - 8 GB DDR4 (2666 MHz)
- 64 GB maximum installable RAM
Graphics card - NVIDIA GeForce GTX 1650
- 4 GB GDDR5
Storage 1 TB HDD (7200 rpm)
CONNECTIVITY WiFi - Dual-band AC WiFi 5
- 2x2 MU-MIMO
- Up to 867 Mbps
Ethernet Gigabit Ethernet port
Bluetooth Bluetooth 4.2
USB - USB Type-C x 1
- USB 3.1 x 5
- USB 2.0 x 2
Video connections - HDMI x 2
- VGA x 1

Jak mowilem, kosiarka umyslow to nie jest :):):)

FS2020 jest bardzo nowy. Na dodatki trzeba by poczekac, . Moze powinienem zainwestowc w Xplane lub Prepar. Co myslicie?
Edytowany przez Jarek dnia 04-09-2020 14:18, 4 rok temu
Jarek zamawiasz kompa w sklepie? czy to sztywny zestaw z runku wtórnego?
sam wiesz, w porównaniu do twojego obecnego, na którym masz FS9 ten jest OKey,
nowe jest wrogiem starego, nie wiem jaka płyta główna tutaj ma być,
na upartego na tym mogłbyś też postawić FS9, ale nie wiem czy warto,
Moze lepiej spróbować czegoś nowszego, Lajtowa przesiadka to na FSX, IFRy da sie latać, tak naprawde interesuje cie sceneria DEP/ARR i dobry model, wszystko co pomiędzy lotniskami nie ma większego znaczenia, jest ciut lepiej niz w FS9, ale i tak odbiega daleko od realiów,

Preapr3D wcale nie brałbym pod uwagę, wszędzi piszą że to droga opcja, jezli już coś innego to zostaje ... xPlane 11 :D \Simek też fajny, graficznie dużo lepiej niż FSX, jest spory rynek dodatków, zarówno Free jak i Paywerowych.

MFS2020 - no cukiereczek, ale to dopiero w powijakach jest, dla mnie - w obecnym stanie super nadaje się do lotów VFR, wbrew pozorom i filmom jakie były publikowane, Micro$oft ma jeszcze wiele w nim do zrobienia, a zanim ruszy rynek developerów muszą wypuścić porządne i stabilne SDK.

także, Osiołkowi w żłoby dano, w jednym FSX w drugim xPlane - twój wybór,
Ja postawiłem na FSX, stabilnie i konserwatywnie, mam też xPlane Demo - do testowania sobie i wdrażania w nowy simek, FS9 też jeszcze jest na dysku, ale do wycięcia, no i jak wiesz MFS2020 za 4PLN pierwszy miesiąc, też sobie testuje i latam nisko Cessną, po mojej rodzinnej okolicy ;)

a wracając do nowego hardwear'u - troche mało RAMu, jak sie nastawiasz na ewentualny MFS2020 na tym kompie to 16 lub nawet 32GB, pasowało by też jakieś dyski SSD dołożyć,
Ja grafikę mam podobną GTX1660 6GB, procek i5 3.7 - 4.6 GHz, ramu 32GB
dwa SSDki: sata 240GB na system i M2 512 GB na simki, a stare dyski hdd jako magazyny danych.

jak bedziesz stawiac nowe simy daj znać, pomoge ;)

PS, znowu cicho sie robi, :(
Pozdrawiam
Rafał
PLC092
--------------
Edytowany przez Noker dnia 05-09-2020 01:34, 4 rok temu
J
JarekWeteran
Maszynka bedzie ze sklepu, mieli dobra oferte. Wiem ze nie jest najmocniejsza .

Co do prepara to faktyczni jest bardzo drogi. FSX mam ,choc nie uzywalem bo na startym kompie slbo chodzil. Zrobie pewnie jak mowisz, zainstaluje FSX, mozez z czasem doloze Xplane . Z FS2020 trzeba poczekac I to pewnie calkiem sporo.
Jak ze sklepu to dołóż RAMU i dysk SSD, nie pożałujesz,
w różnych testach mówią że teraz 32GB to dzisiaj standard, SSD też nie pożałujesz zakupu
Pozdrawiam
Rafał
PLC092
--------------
J
JarekWeteran
Faktycznie malo RAM-u. Czy FSInn bedzie dzialal z FSX?
M
mrozigorAdministrator
Tak, u mnie działało bez problemu ;) Chyba nic się nie zmieniło przez tych kilka lat :P

Cytat

mrozigor napisał/a:
Tak, u mnie działało bez problemu ;) Chyba nic się nie zmieniło przez tych kilka lat :P

Igor zaprawdę powiadam Ci, czasem można się nieźle zdziwić, kiedys działało a teraz nie chce, architerktura samego kompa też ma wpływ, chcemy korzystać z oprogramowania, którego rozwój zatrzymał się kilka lat temu.

Jarek ja korzystałem tylko z opcji PushBacku, póki co nie znalazłem czegoś prostego i funkcjoalnego do p/b w FSX
połączenie z Vatsim to vPilot, zintegrowany z nowym kodekiem audio.

zamiast FsNAVigatora - Little NavMap.
pogoda - FSXWX
traffic - FLAi Operation Center
Pozdrawiam
Rafał
PLC092
--------------
Edytowany przez Noker dnia 06-09-2020 18:37, 4 rok temu
J
JarekWeteran
Zainstaluje FSX. Przemawia za tym ilosc dodatkow.

Wlasnie wrocilismy z Ockham ( nieuzywane lotnisko). Tak wyglada https://www.youtube.com/watch?v=4rIh9_UaMLs (filmik robiony przez znajomego)

Pogoda byla rewelka, duzo polatalismy ,glownie wizualnie (bez googli) bo syn i corka uczyli sie latac.

Poza nami latalo wszystko. Motoszybowce , smiglowce, jakies skrzydla polecialy gdzies daleko na FPV. Bardzo fajne popolodnie.
M
mrozigorAdministrator
Faktycznie - nowy kodek wszedł. To jednak moje informacje bardzo nieaktualne :)

Cytat

Jarek napisał/a:
Czy FSInn bedzie dzialal z FSX?

U mnie początkowo działał, przy FSXie korzystałem tylko z opcji PushBacku
Lecz po jakimś czasie przestał, wywala bład biblioteki dll i dałem spokój, do puszbeku znalazłem coś innego.
Pozdrawiam
Rafał
PLC092
--------------
J
JarekWeteran
Czego wiec uzywasz?
vPilot do łaczenia
i Pushback Panel v3.0 for FS9 / FSX / P3D3 / P3D4 do wypychania
Pozdrawiam
Rafał
PLC092
--------------
J
JarekWeteran
Opublikował(a) 3 rok temu
Jakie sa wasze wrazenia z FS2020 ? Ja mam wrazenie ze za wczesnie wydalem kase. Graficznie jest bardzo fajny ale ilosc samolotow tudziez sceneri lotnisk bardziej niz biedna.
W poprzednich wersjach wiele firm czy nawet indywidualnych osob moglo tworzyc dodatki .
W 2020 wyglada ze jedt to prawie niemozliwe. Wszystko musi "przejsc" przez Microsoft. Tak jakby zagwarantowali sobie monopol.
Do tego brak modelu lotu dla helikopterow.
Jakie sa wasze opinie?
Jarku, skok z FSXa na MSFS to dziesięć lat, z tego co czytałem w nowym MSFSie nie ma nic z FSXa, i dobrze bo miał sporo ograniczeń technicznych.
Sam wiesz że to Sim a nie Gra, to nie zamkniete środowisko, mapa, misja wymyślona przez autora którą masz przejść, tak naprawdę to w taki sposób jak autor wymyślił. W takim SIMie nie masz żadnych ograniczeń, wg mnie samo odwzorowanie świata jest świetne. do tej pory żaden sim nie dawał takiego odzwierciedlenia jak w MSFS.
Jako że to całkiem nowy produkt, dodatkowo bez stabilnej oficjalnej (póki co) biblioteki SDK dla twórców dodatków to ten rynek rozkręca się trochę ślamazarnie, ale nie można powiedzieć że nie ma nic.
jest serwis flightsim.to gdzie jest masa całkiem fajnych darmowych dodatków, pojawiają się nawet polskie scenerie. Samoloty? No akurat z naszej floty nie ma prawie nic, no powiedzmy C208 Caravan :D, ale Boguś naparza cały czas jakimś B737, może sam model nie powala, ale widoki zachwycają.

Jest potencjał i to spory, dajmy mu szansę i trochę czasu. Porównując jeszcze do obecnego rywala XPlane11, do tej pory wydawało mi się że będzie spora konkurencją, ale po ostatnich doniesieniach o nowej wersji XPlane 12, która tak naprawdę wchłania tylko kilka fajnych (do tej pory darmowych) dodatków do XP11 i bedzie wypuszczona jako osobny produkt P£ATNY, nie wróży to im powodzenia.

Wiem że modele nie dla ciebie ale dosyć dobrze zrobione:
A320Neo FBW Free
CRJ700/900 Aerosoft - płatny
DC3 - Aerosoft płatny

niezadługo powinien sie pojawić

B737 od PMDG
ATR76 od Aerosoft

powoli powoli bedzie coraz lepiej
Pozdrawiam
Rafał
PLC092
--------------
J
JarekWeteran
Nie mowie zeby nie dawac mu szansy. Graficznie jest bardzo poztywny, to prawda. Jednak brak modeli postrzegam jako wade, wieksza nawet od barku sceneri.
Mam nadzieje ze sie rozwinie ,Na razie robie VFRki na Waco.
Edytowany przez Jarek dnia 15-10-2021 23:06, 3 rok temu
a ja na C152/172
Pozdrawiam
Rafał
PLC092
--------------
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.