O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Uwagi i porpozycje zmiany

Ostatnia aktualizacja 12 rok temu
K
Kamil2602Użytkownik
Opublikował(a) 12 rok temu
Witam serdecznie. Latam dla PLC już jakiś czas i niepokoi mnie trochę bałagan. Moje uwagi dotyczą:

- Logo oraz malowania na Vatsim. Sprawa dotyczy malowania samolotów w Squawkboxie. Są one trochę przestarzałe i nieaktualne. Jednak mniejsza z tym. Ważniejszą kwestią jest logo np. w ServInfo oraz odnośnik do strony. Gdy klikniemy na logo w ServInfo przenosi nas na nieistniejącą stronę z dawnego simnetair.com. Niestety, to może zmniejszyć ilość potencjalnych nowych pilotów, gdyż nie wszyscy dostaną sie na stronę. (Co prawda jest odnośnik na pl-vacc ale nie wszystkim chce się szukać)

- Bałagan w rozkładzie. Jestem nowy, nie chcę sam ze swojej inicjatywy nic usuwać. Jednak jeśli byście chcieli mogę się zająć usuwaniem aktualnego rozkładu i tworzeniem nowego, bardziej uporządkowanego rozkładu lotów. Można ustalić zasady dodawania lotów. np. EPWA-EPGD (PLC1001) a powrót (PLC1002) 1 - loty europejskie, 2 azjatyckie itd.

- Kolejną rzeczą jest zakładka "flota" jak dla mnie nie jest ona chyba uporządkowana i aktualna.

Oczywiście, to są moje sugestie. Nie są to żadne narzekania na linie, tylko czyste propozycje jakby jeszcze polepszyć naszą linię. ;)
M
mrozigorAdministrator
Faktycznie jest kilka rzeczy do zrobienia i można by powoli coś robić w kierunku uporządkowania. Co do SI - wydaje mi się, że program jest troszkę przestarzały. Odnośnie floty myślałem kiedyś (nie wiem co na to Rafał) nad ujednoliceniem malowań + okazyjne.
WillyWillyUżytkownik
Zerknij na to kolego, dla chcącego nic trudnego.
https://www.google.pl/search?q=poland...land+cargo
Wujek google nas promuje dobrze Smile
www.fsairlines.net/signatures/29764.png
Edytowany przez Noker dnia 01-03-2023 16:27, 2 rok temu
K
Kamil2602Użytkownik
Jeśli chodzi o malowania - nie znam się na tym. Ja mogę prosić o wolną rękę jeśli chodzi o plany lotów. Mógłbym się tym zająć
J
JarekWeteran
Co do lotow to jedynym problemem byly i sa jeszcze nadal dublujace sie loty. Zalozeniem PLC bylo to ze latamy na trasach na ktorych chcemy latac. Nikt nikogo nie zmuszal i nie zmusza by latal na okreslonych trasach. Dlatego tez nie nazywal bym tego rozkladem lotow a raczej baza planow lotow lub tras. Od zarania dziejow PLC piloci lataja pod "wlasnym " callsign. Jest to odstepstwo od reala bo w realu lot przyjmuje numer lotu wynikajacy z planu. My dzieki lataniu pod wklasnym callsign latwo mozemy rozpoznac sie w powietrzu. Dlatego ,hmm nie wiem jaka roznice robi czy plan lotu (lub trasa jak kto woli) w naszej bazie danych ma numer PLC001 czy PLC999. I tak lece jako PLC069. Wybieranie trasy w FSA jest bardzo latwe, sytem pokazuje nam dostepne trasy z danego lotniska,wystarczy tylko wybrac. Nie trzeba szukac po numerze,wybieramy tylko gdzie chemy lecec.
Problemem bylo i jest to ze kazdy w randze kapitana ma prawo dodawac nowe trasy do bazy. To nie moze sie zmienic bo to jedno z glownych zalozen PLC od wiekow. Chece leciec do X,nie ma w bazie wiec ukladam nowy plan lotu. Problem byl jednak w tym ze nie wszyscy sprawdzali dokladnie ktory numer jest kolejny.Jesli teraz rozbijemy to na loty wg kontynetow plus osobna numeracja dla powrotnych to balagan sie sworzy jeszcze wiekszy.

Co do linkow do naszej strony to fakt. Kiedys mielismy inna strone teraz mamy nowa stworzona przez Nokera. Byc moze nie wszedzie sa prawidlowe linki .W tej sprawie trzeba by zagadac Nokera. Od siebie moge dodac ze logo naszej firmy na vataware przydalo by sie troche zmienic na bedziej "wyraziste" :)

Kamil, z tego co widze to masz range kapitana a wiec masz prawo dodawac loty do bazy.Z kasowaniem badz ostrozny. Na prosbe Nokera zostawiamy plany lotow ze zlotow. Poza tym zaowaz ze sa loty ,na tej samej trasie wygladaja ze sie dubluja ,jednak sa przeznaczone dla roznych maszyn ,np jedne dla samolotow inne dla heli. Jesli jednak znajdziesz jakies ewidentnie zdublowane to faktycznie mozna wyciac,oczywiscie jesli znajdziesz z dublujaca sie numeracja to mozesz im przypisac osobne numery.
Pamietaj ze czyszczenie niedublujacych sie lotow z naszej bazy nie jest dobre dla PLC bo te loty to wynik czyjejs pracy oraz to nasz dorobek.
Jest jednak praca do wykonania, i to nie mala. Wiele lotow ,zwlaszcza malo uczeszczanych , ma wypisane trasy wg dawno juz nieaktualnych AIRAC. Przydalo by sie uaktualnic te trasy.

Jesli chodzi o maqlowanie w SB3 to chyba wiekszosc z nas latala lub lata na FSInn dlatego malo kto dbal o SB. W FSInn sam tworzysz sobie "biblioteke" maszyn i malowan . Obecnie niestety jestem zmuszony latac na SB bo za cholere nie moge zmusic FSInn do pracy z win8 :(

PS
Co do nowych pilotw. czy chemy byc duza linia? PLC nigdy nie mala ambicji bycia wielka linia. Zawsze stawialismy na jakosc ,nie ilosc. :)
Edytowany przez Jarek dnia 09-04-2013 01:31, 12 rok temu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.