O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Problem z kartą grafiki!

Ostatnia aktualizacja 15 rok temu
D
danielUżytkownik
Opublikował(a) 15 rok temu
Witam. Narobiłem bałaganu w plikach FS9 i zaczął wolniej pracować, postanowiłem że go przeinstaluje. Miało być szybko i bezboleśnie. Efekt mojego działania wygląda następująco:

img508.imageshack.us/img508/3927/fs2004.jpg

Pierwsze kilka minut wszystko jest ok. Później zaczynają się dziać takie właśnie "cyrki". Czasami wszystko na chwile wraca do normy a czasami PC się restartuje.

Sprawdzałem sterowniki, są aktualne, próbowałem zagrać w NHL09 i tam też występuje problem, pojawiają się małe kwadraciki.

Jakieś pomysły?
Edytowany przez Noker dnia 06-02-2010 22:05, 15 rok temu
WillyWillyUżytkownik
Sterowniki kart zainstaluj jeszcze raz. Mimo wszystko, że masz najnowsze.
A może właśnie instalowałeś jakieś nowsze sterowniki do karty? Najnowsze, nie znaczy najlepsze...
AreQAreQJunior
Wydaje się być to wina DirectX'a. Sam explorer jest nie ruszony więc na pewno karta jest w porządku.
Pozdrawiam,
AreQ

www.fsairlines.net/signatures/PLC096.png
D
danielUżytkownik
Sterowniki przeinstalowałem, bibliotekę DirectX też zainstalowałem nową. Na razie bez efektu.
NokerNokerSuper administrator
Jaką temperaturę masz na grafice?
Wentylatorek sie kręci?
D
danielUżytkownik
Temperatury nie jestem w stanie sprawdzić bo karta niema czujnika. Raczej się nie przegrzewa bo jak zrestartuje, FS co trwa minutę, to znowu wszystko przez jakiś czas jest ok. Poza tym przed reinstalacją nie narzekałem na wydajność karty. Chyba trzeba będzie XP stawiać na nowo ;( Obawiam się że odinstalowałem coś czego ruszać nie powinienem.
Co to za karta?
To co na skrinach to nie wina żadnego dodatku.
Moim zdaniem to normalne artefakty
D
danielUżytkownik
Radeon x1650. Wiem że śmieć ale nie opłaca mi się do 3 letniego pc kupować nowej karty.
Zainstaluj EVERESTa i sprawdz temperaturki
D
danielUżytkownik

Cytat

Zainstaluj EVERESTa i sprawdz temperaturki

Tak jak napisałem, niema czujnika temperatury na X1650. Temperatura płyty głównej to przeważnie 40C i to jest jedyna temperatura, która mogę sprawdzić przy pomocy EVERESTa.

Dokonałem pomiaru temperatury za pomocą "palucha". Karta jest tak gorąca że rękę można najwyżej na sekundę przyłożyć.

Rano odkurzanko... Jak nie pomoże to kosz :)
Edytowany przez daniel dnia 07-02-2010 01:37, 15 rok temu
AreQAreQJunior
Sterowniki mówisz instalowałeś, a grę przeinstalowywałeś ? Może to wina jakiegoś brakującego pliku.
Pozdrawiam,
AreQ

D
danielUżytkownik
Sterowniki przeinstalowałem, DirectX jest na nowo wgrany, FS przeinstalowany, karta wyczyszczona, wiatrak się kręci. Efektu brak ;(
AreQAreQJunior
No to chyba nie pozostaje nic innego jak reinstalacja systemu... Ja zaraz będę testował jak mi FS9 będzie na 7 działał.
Pozdrawiam,
AreQ

Ja bym wpierw pożyczył kartę inną od brata/Kolegi/Somsiadki i sprawdził, zanim wziął się za system.
Bo skoro była gorąca? to może się przegrzała/ niewiemy ile czasu tak pracowała, tym bardziej że jak piszesz zaraz po uruchomieniu jest OK.
Moja grafa w windowsie ma 45/48'C jak odpalę FSa i tylko pojawi sie obraz 3D ciągnie temp w górę, przy 55 zaczynają skakać trójkaty, im wyższa temp to gorzej.
D
danielUżytkownik
Jutro ją sprawdzę u kolegi. System stoi czysty, sterowniki funkiel nówki i dalej większych zmian niema. Trzeba będzie chyba wydać zaskórniaki na nową kartę.
AreQAreQJunior
Skoro to dopiero nowy system, to moim zdaniem lepiej go przeinstalować na nowo :) Z tego co widać na screenie to raczej nie jest wina karty graficznej bo i pasek windowsowy (czyt. Explorer) też by miał nieco inne barwy. Doradzał bym również poszukać na forum Polskiego Vatsimu, o ile mnie pamięć nie myli widziałem temat z podobnym problemem.
Pozdrawiam,
AreQ

D
danielUżytkownik
System postawiłem dzisiaj rano a problem zaczął się kilka dni wcześniej. Zauważyłem że im mniejsze wymagania graficzne tym dłużej się nic nie dzieje tak więc mam już 99% pewności że czeka mnie zakup nowej karty.
D
danielUżytkownik
Okazało się że karta padła. Test u znajomego zakończył się bardzo szybko na wyświetleniu "niebieskiej planszy". Planuje zakup nowej dzisiaj wieczór. Od kilku dni pogłębiam wiedzę na temat kart graficznych ale im więcej czytam tym mniej wiem ;(

http://www.pixmania.ie/ie/uk/1434695/...tech-specs

Waszym zdaniem. Nada się? Szukać dalej? Coś polecacie?
Edytowany przez daniel dnia 09-02-2010 20:08, 15 rok temu
Widzę daniel że z podobnej półki robimy zakupy.
http://www.aztec.pl/forum/viewtopic.p...4209#94209 początkowo miałem brać 9800 ale wszędzie gdzie czytałem co w tej cenie najlepiej wypada to mówili 4850 albo GTS250
Ja się zdecydowałem na GTSa, Jesli ty weźniesz Radka będziemy mogli porównać się

jakie pozostałe komponenty masz w kompie?

U mnie Płyta Asus P5B i docelowo zasiłka OCZ 600W + procek Dual Core E6500 ~3GHz

No niestety na obecnym zasilaczu 360W ale Chieftec'a aktualny konfig (P5B E2180 ~2GHz GF 7900GS) to już raczej szczytem był

Pozdrawiam i aż mi się ciśnie na klawiature
"... a nie mówiłem?" - i nie po złości tylko z autopsji.

PS. i w razie co to tutaj możesz sobie porównać dwie karty: http://www.benchmark.pl/zestawienie_g...e_gpu.html
Edytowany przez Noker dnia 09-02-2010 20:22, 15 rok temu
D
danielUżytkownik
Teraz to mi dopiero namieszałeś. A już prawie kupiłem Radeona. Ten system chłodzenia mi nie daje spokoju. Nie wiem który lepszy.

Specyfikacja mojego PC hmm no nie wiem. Mógłbym wywołać jakiś niekontrolowany napad śmiechu.

Na własne ryzyko:
Płyta Cuba MS-7301, zasilacz ( UWAGA MO¯E ZASZKODZIć!!!) moc 250W!!! , procesor Intel Core2 DUO 1,86 i super pamięć 2,5GB ;)
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.