Opublikował(a)
17 rok temuHmm, czy C130 nadawalby sie na ta impreze??
Opublikował(a)
17 rok temuno jak nie jak tak
idealnie, ponad 2000NM zasięgu, STOL,
Jeszcze i cargo się zmieści
Opublikował(a)
17 rok temuWykonałem kilka lotów z poprzedniego WF by Drzewiecki. Jeżeli w tym roku organizacja będzie na podobnym poziomie zapowiada się dobra zabawa.
Opublikował(a)
17 rok temuJa chętnie jeżeli byłoby to w "normalnych" godzinach. Poleciałbym najchętniej na Dashu, chociaz nie wiem czy się nadaję. Rozumiem, że autopilot jest "dopuszczalny" w znaczenie odciążenia pilota, a nie całkowitej kontroli?
Opublikował(a)
17 rok temuWorld Flight 2009 odbywał się na tej zasadzie że każdy z uczestników leciał kiedy mógł. Oczywiście sporo lotów odbywało się grupowo ale nawet Stanisław miał dwu dniowe opóźnienia.
Autopilota nikt nie może zabronić ci używać, chodzi bardziej o nawigowanie w oparciu o nadajniki niż GPS czy FMC.
Nasz Dash o ile się nie mylę powinien lądować tylko na utwardzanych nawierzchniach. Dobrze było by zdobyć listę lotnisk i się z nimi zapoznać. Na stronie DD jeszcze takiej nie znalazłem.
Opublikował(a)
17 rok temu:yahoo: a C130 nie potrzebuje twardych pasow:kuku:
Opublikował(a)
17 rok temuTo które samoloty z naszej floty nadają się do zlotu (oprócz C130)?? DASH7? Mi8-T:)?
Opublikował(a)
17 rok temumoim zdaniem DHC7 spokojnie
ale niektóre legi trzeba będzie latać bez ładunku z max fuel i w dodatku planować zapasowe lotnisko na trasie w razie niekorzystnych wiatrów. Lub od razu zakładac międzyladowanie na tankowanie
Opublikował(a)
17 rok temuTo jak Panowie?
Wchodzimy w to oficjalnie? Jestem na Tak
Opublikował(a)
17 rok temuOczywiście na tak. Chociaż godziny ranne niekoniecznie mi odpowiadają :).
Opublikował(a)
17 rok temuWlasnie, te poranne godziny,ale napewno cos polece.
Opublikował(a)
17 rok temuPrzepraszam, ale nie wiem czy wezmę udział, mimo wcześniejszych chęci. Powody to słby sprzęt, brak płatnych scenerii, brak doświadczenia w lotach VFR i brak dodaków, które ułatwiłyby orientację w terenia w locie VFR (chodzi mi o Warszawę). Zauważyłem, że zlot Stasiu chce lecieć na FSX-ie, a nie ma nawet scenerii EPBC pod FSX-a.
Opublikował(a)
17 rok temuJak tak patrze na trase tej imprezy to naprawde robi wrazenie. Kawal roboty.
Polece na C130,nie dam rady wszystkich etapow (niestety trzeba pracowac czasem)ale napewno bede.
Edytowany przez
Jarek dnia 05-12-2009 16:13,
17 rok temuOpublikował(a)
17 rok temua może Panowie wystawić dwie maszyny powiedzmy C130 i DHC7 i w kilku polotów robić trasę ??
Ewentualnie dwa C130, jeden w mogadishu stoi a drugi na wyspach owczych
jest jeszcze czas żeby tego z HKJK ściągnąć do kraju
Opublikował(a)
17 rok temuJa tam mogę jakiś fragment zrobić, gdzie nie ma płatnych scenerii (żadnej nie mam).
PS. Chyba, że mi zdradzicie jak Wy orientujecie się w terenie w locie VFR?
Edytowany przez
mrozigor dnia 05-12-2009 20:28,
17 rok temu"master of the snow" bedzie potrzebny na zlot do Rovaniemi. Zabukowalem juz sloty.Na lot ze Stanislawem chcialem przetransferowc "African thunder" . Problem jest w tym ze bede mogl leciec dppiero od 13-tego. Dlatego planowalem przetransferowc go na lotnisko ktore pozwoli mi wlasnie 13 dolaczyc do przelotu. Jednak, jesli znajdzie sie ktos kto chcialby go zabrac z PL 11 to mozna zrobic transfer na EPWA.
Co do VFR.
Nigdy nie lece VFR bez mapy. Drukuje sobie jaks mapke terenu, z poziomicami najlepiej ,kresle olowkiem trase i lece. swoja pozycje ustalam na podstawie takich elementow jak rzeki, lasy miasta. Np banalny lot EPBY-EPGD. Start ,lec w kierunku wisly,bierz wisle pod pache i smigaj na EPGD. To tak w skrocie. O ile pamietam przedwojenni piloci nazywali to lataniem po meblach.
Oczywiscie jakies radiolatarnie,jak dostepne, tez moga pomoc.Robimy typowy radnav.Znow przyklad. Start z EPBY, lapiemy radiolatarnie GRU,smigamy do niej,potem na mapie mierzymy kurs (katomierz przyda sie) z GRU do EPGD, przelatujac nad GRU lapiemy ten namiar i smigamy do na airport walesy:)
Wlasnie by tego sie uczyc jeden z DHC stoi w Katmandu w Nepalu. Jak tam nauczysz sie VFR to wszedzie bedziesz umial :):)
PS
Wlasciwie "z grupa" bede mogl; leciec dopiero 16tego bo wczesniejsze loty ( z wyjatkiem pierwszego) sa planowane na 0630. Dla mnie niewykonalne z powodu pracy.
Edytowany przez
Jarek dnia 05-12-2009 22:52,
17 rok temuDawaj go Jarek do Warszawy
ja zrobię 11 oraz te poranne 14/15
chociaż jakby ktoś miał wielka ochotę na 11go to odstapię bo mam nockę/ i tak na dwoje babka wróżyła sie wyrobie czy nie