O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

World Flight 2010 The Art Of Flying

Ostatnia aktualizacja 16 rok temu
NokerNokerSuper administrator
Opublikował(a) 17 rok temu
Witajcie,

Pewnie z racji tego że braliśmy częściowo udział w poprzedniej edycji WF Stasia, dostaliśmy tym razem oficjalne zaproszenie do partycypowania w trudach pokonania przelotu.

Poniżej prezentuję Wam treść e-maila jaką dostałem od Stanisława, z przekonaniem, że to tylko dla formalności. Ja w to wchodzę, znając profesjonalne podejście i przygotowanie WF z poprzedniej edycji. Tym razem nietypowo, nawigacja klasyczna /no FMC/ preferowane samoloty klasy STOL.

www.drzewiecki-design.net/images/DDATevents/wf2010/wf2010_800.JPG

Cytat

Drzewiecki Design napisał:
Witam.
Chciałbym poinformować o kolejnym, aktualnie planowanym projekcie z serii World Flight. Tym razem będzie to World Flight 2010 The Art Of Flying - impreza dość niecodzienna z różnych powodów. Główny to taki, iż chciałbym w tym projekcie powrócić do klasycznej nawigacji i zapomnieć i FMC, GPS i RNAV.

W nowym projekcie, tak jak i w poprzednim, będzie możliwość kooperacji z innymi liniami. ¯eby nie owijać w bawełnę - chodzi oczywiście o zwiększenie ilości uczestników, gdyż im więcej będzie pilotów, tym ciekawiej i tym większa szansa na ATC. W poprzednim zlocie zostało wykonanych łącznie 160 operacji. Kooperacja polega na promocji (umieścić dowolny podlinkowany baner z działu Promo) i uczestnictwie (minimum 5 lotów). Ja z kolei umieszczę linka do danej linii na stronie zlotu (tak, jak aktualnie umieszczone logo Aztec). Dajcie proszę znać, czy udział w takim projekcie interesowałby Waszą linię.

Podkreślam, że impreza jest w stylu GA IFR i VFR. Lotniska są generalnie małe, nawet w dużych miastach (Vancouver, Auckland), ale zdarzają się także duże porty lotnicze. Chciałbym jednak, żeby uczestnicy zlotu przede wszystkim przypomnieli sobie "jak to się kiedyś robiło" - jak się wyznacza trasę w oparciu o pomoce, liczy poprawkę na wiatr, wykonuje NDB app czy ręcznie SIDy/STARy i tak dalej. Wszystkie lotniska na trasie posiadają dostępne scenerie pod FSX, większość rownież pod FS2004. Nie jest to oczywiście impreza dla początkujących pilotów. Na trasie są naprawdę trudne do opanowania lotniska (Lukla, Saba). Jeśli znajdą się zainteresowani, serdecznie zapraszam do wspólnej przygody.

Strona zlotu z opisem, jeszcze częściowo w budowie (od 1go grudnia można będzie podać do wiadomości publicznej): http://www.drzewiecki-design.net/ddatWF2010.htm
Rozpoczynamy 12go grudnia w sobotę, kończymy w marcu. Dokładne daty nie są jeszcze ustalone. Ewentualne odpowiedzi proszę kierować na adres nadawcy maila.

Pozdrawiam
Stanisław
Edytowany przez Noker dnia 25-01-2010 12:25, 17 rok temu
J
JarekWeteran
Hmm, czy C130 nadawalby sie na ta impreze??
no jak nie jak tak
idealnie, ponad 2000NM zasięgu, STOL,
Jeszcze i cargo się zmieści
D
danielUżytkownik
Wykonałem kilka lotów z poprzedniego WF by Drzewiecki. Jeżeli w tym roku organizacja będzie na podobnym poziomie zapowiada się dobra zabawa.
M
mrozigorAdministrator
Ja chętnie jeżeli byłoby to w "normalnych" godzinach. Poleciałbym najchętniej na Dashu, chociaz nie wiem czy się nadaję. Rozumiem, że autopilot jest "dopuszczalny" w znaczenie odciążenia pilota, a nie całkowitej kontroli?
D
danielUżytkownik
World Flight 2009 odbywał się na tej zasadzie że każdy z uczestników leciał kiedy mógł. Oczywiście sporo lotów odbywało się grupowo ale nawet Stanisław miał dwu dniowe opóźnienia.

Autopilota nikt nie może zabronić ci używać, chodzi bardziej o nawigowanie w oparciu o nadajniki niż GPS czy FMC.

Nasz Dash o ile się nie mylę powinien lądować tylko na utwardzanych nawierzchniach. Dobrze było by zdobyć listę lotnisk i się z nimi zapoznać. Na stronie DD jeszcze takiej nie znalazłem.
J
JarekWeteran
:yahoo: a C130 nie potrzebuje twardych pasow:kuku:
M
mrozigorAdministrator
To które samoloty z naszej floty nadają się do zlotu (oprócz C130)?? DASH7? Mi8-T:)?
A
aszczupalSuper administrator
No jeszcze zapomnieliśmy o jednym fajnym samolociku, a mianowice BAe 146-300QT !
zasiąg 1100nm i "klasyczne" instrumentarium. , model pary Jon Murchison/Lieberitch i wspaniały panel Liebechta (niestety już go nie rozwija) http://www.baepanelproject.com/
do zassania z http://www.simviation.com/hjg/downloa...nloads.htm (Rafale popraw linki )
Są tam też panel dostosowany do modelu oraz dzwięki..
Próbowałem nim latać na początku mojej przygody z FS'em, ale nie jest to takie proste, np. samolotu nie da się uruchomić CTRL-E :), trzeba przejść całą procedurkę... (dokumentacja 160 stron) , ale to wspniały przykład JET'a STOL !

..no i zapomniałem że działa w FSX (podobno...)
pozdrawiam
Adam
www.fsairlines.net/signatures/17438.png
Edytowany przez aszczupal dnia 30-11-2009 01:20, 17 rok temu
moim zdaniem DHC7 spokojnie

ale niektóre legi trzeba będzie latać bez ładunku z max fuel i w dodatku planować zapasowe lotnisko na trasie w razie niekorzystnych wiatrów. Lub od razu zakładac międzyladowanie na tankowanie
To jak Panowie?
Wchodzimy w to oficjalnie? Jestem na Tak
M
mrozigorAdministrator
Oczywiście na tak. Chociaż godziny ranne niekoniecznie mi odpowiadają :).
J
JarekWeteran
Wlasnie, te poranne godziny,ale napewno cos polece.

Cytat

Kooperacja polega na promocji (umieścić dowolny podlinkowany baner z działu Promo) i uczestnictwie (minimum 5 lotów)

to zgłaszam oficjalnie naszą firmę do eventu
M
mrozigorAdministrator
Przepraszam, ale nie wiem czy wezmę udział, mimo wcześniejszych chęci. Powody to słby sprzęt, brak płatnych scenerii, brak doświadczenia w lotach VFR i brak dodaków, które ułatwiłyby orientację w terenia w locie VFR (chodzi mi o Warszawę). Zauważyłem, że zlot Stasiu chce lecieć na FSX-ie, a nie ma nawet scenerii EPBC pod FSX-a.
J
JarekWeteran
Jak tak patrze na trase tej imprezy to naprawde robi wrazenie. Kawal roboty.
Polece na C130,nie dam rady wszystkich etapow (niestety trzeba pracowac czasem)ale napewno bede.
Edytowany przez Jarek dnia 05-12-2009 16:13, 17 rok temu
a może Panowie wystawić dwie maszyny powiedzmy C130 i DHC7 i w kilku polotów robić trasę ??

Ewentualnie dwa C130, jeden w mogadishu stoi a drugi na wyspach owczych

jest jeszcze czas żeby tego z HKJK ściągnąć do kraju
M
mrozigorAdministrator
Ja tam mogę jakiś fragment zrobić, gdzie nie ma płatnych scenerii (żadnej nie mam).

PS. Chyba, że mi zdradzicie jak Wy orientujecie się w terenie w locie VFR?
Edytowany przez mrozigor dnia 05-12-2009 20:28, 17 rok temu
J
JarekWeteran
"master of the snow" bedzie potrzebny na zlot do Rovaniemi. Zabukowalem juz sloty.Na lot ze Stanislawem chcialem przetransferowc "African thunder" . Problem jest w tym ze bede mogl leciec dppiero od 13-tego. Dlatego planowalem przetransferowc go na lotnisko ktore pozwoli mi wlasnie 13 dolaczyc do przelotu. Jednak, jesli znajdzie sie ktos kto chcialby go zabrac z PL 11 to mozna zrobic transfer na EPWA.

Co do VFR.
Nigdy nie lece VFR bez mapy. Drukuje sobie jaks mapke terenu, z poziomicami najlepiej ,kresle olowkiem trase i lece. swoja pozycje ustalam na podstawie takich elementow jak rzeki, lasy miasta. Np banalny lot EPBY-EPGD. Start ,lec w kierunku wisly,bierz wisle pod pache i smigaj na EPGD. To tak w skrocie. O ile pamietam przedwojenni piloci nazywali to lataniem po meblach.
Oczywiscie jakies radiolatarnie,jak dostepne, tez moga pomoc.Robimy typowy radnav.Znow przyklad. Start z EPBY, lapiemy radiolatarnie GRU,smigamy do niej,potem na mapie mierzymy kurs (katomierz przyda sie) z GRU do EPGD, przelatujac nad GRU lapiemy ten namiar i smigamy do na airport walesy:)
Wlasnie by tego sie uczyc jeden z DHC stoi w Katmandu w Nepalu. Jak tam nauczysz sie VFR to wszedzie bedziesz umial :):)

PS
Wlasciwie "z grupa" bede mogl; leciec dopiero 16tego bo wczesniejsze loty ( z wyjatkiem pierwszego) sa planowane na 0630. Dla mnie niewykonalne z powodu pracy.
Edytowany przez Jarek dnia 05-12-2009 22:52, 17 rok temu
Dawaj go Jarek do Warszawy

ja zrobię 11 oraz te poranne 14/15

chociaż jakby ktoś miał wielka ochotę na 11go to odstapię bo mam nockę/ i tak na dwoje babka wróżyła sie wyrobie czy nie
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.