O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Licencja

Ostatnia aktualizacja 13 rok temu
A
Adam UNowicjusz
Opublikował(a) 13 rok temu
Witam,

Do firmy dołączyłem niedawno, więc chciałbym się przywitać. Cieszę się że zostałem przyjęty, zawsze chciałem być vPracownikiem w Poland Cargo, gdyż zajmujecie się transportem ładunków, czym zajmuje się niewiele polskich vFirm, oraz Wasza flota jest całkiem mi znajoma, lecz podczas planowania swojego pierwszego lotu napotkałem pewne sprzciwności, a mianowice nie mogę wybrać żadnego samolotu na FSA, tak jakbym nie miał licencji na dany typ. Jakie jest tego rozwiązanie ? Chciałbym również dodać że w mojej "karierze" off-line mam dość spore doświadczenie w pilotażu C-130 oraz DHC-7.

Dzięki za pomoc ;)
DbelicaDbelicaSenior
Witaj Adamie , bardzo Nam miło że zechciałeś dołączyć do Naszej grupy. Na razie nie możesz niczym lecieć bo po prostu nie dostałeś żadnej licencji na jakikolwiek samolot. A nie dostałeś ano dlatego że tak naprawdę jeszcze nie wiemy na co Cię stać , prosiłbym bym o podanie jakieś większej dawki informacji na temat Twojego doświadczenia na VATSIM oraz jakie maszyny interesują Cię w przyszłości. Oczywiście na początek proponujemy jak Wszystkim ATR72 oraz DHC 7 ( Z tego co pisałeś wyżej maszynę dobrze znasz) Witamy Serdecznie!!

A co do C130 to mamy tutaj speca od tej maszyny , nie jaki Kapitan Wolański , warto by do Niego napisać , łatwo spotkać go późnymi wieczorami ,kiedy właśnie wozi nie legalne towary po świecie :nunu:
www.fsairlines.net/signatures/8401.png
Edytowany przez Dbelica dnia 06-03-2013 18:37, 13 rok temu
A
Adam UNowicjusz
Dziękuję za odpowiedź :)

Co do mojego doświadczenia na C-130 na VASIM-ie jest ono dość małe (~14h) lecz moja przygoda z tym samolotem rozpoczęła się dawno temu off-line. Całkowity nalot na tym samolocie przewiduję na jakieś 150h. Co do przyszłości, to planował bym przesiadać się do coraz większych maszyn. Miałem również do czynienia z B757 którym bardzo przyjemnie mi się latało, niestety także off-line. Jak już wspomniałem miałem też styczność z DHC-7 na którym też wylatałem parę godzinek, niestety było to jakiś czas temu i o wiele łatwiej było by mi od razu zacząć latać na C-130.

Dziękuję za ciepłe przyjęcie do firmy, mam ogromną nadzieję że współpraca między nami się ułoży i razem będziemy latać pod callsignem PLC :D

EDIT

Chciałbym jeszcze zapytać, czy ATR koniecznie musi być od Flight1 ?
Edytowany przez Adam U dnia 06-03-2013 19:02, 13 rok temu
DbelicaDbelicaSenior
Zaczne od końca , ATR może być jaki tylko chcesz ;) i każda inna maszyna też jaką Ty chcesz , wybór to Twoja sprawa. Czyli rozumiem że na VATSIM raczej doświadczenie małe? A jak wiesz my tylko na VATSIM raczej latamy wiec i oczekujemy od Ciebie również tego samego. Co do maszyn , mamy taką tradycje już że nowi piloci muszą zacząc albo od DHC7 albo ATR , taki można powiedzieć test.

A więc proponuje TR na ATRka i DHC , pośmigasz troche lokalnie po Polsce , jeśli wszystko będzie cacy to pogadamy o licencji na konkretna maszyne.

PS. Pamiętaj jeśli chcesz potem na C130 to musisz pokazać sie z dobrej strony , C130 to cacko Jarka , a byle komu papierka na niego nie da ;):) Powodzenia!
Edytowany przez Dbelica dnia 06-03-2013 19:11, 13 rok temu
J
JarekWeteran
:):)
Witaj
Tak jak mowi Damian. Latamy na vatsim i tylko na vatsim. Nie latamy offline. Z tego co widze niewiele na vatsim latales ,ale to nie problem.
Offline oczywiscie mozna cwiczyc,zwlaszca nowe typy,ale bez bukowania w FSA.
Dam ci TRy (trening) na dwie maszyny: DHC7 i ATR. Wybierz ktorego wolisz. Zacznij od latania ktoryms z nich lokalnie (online na vatsim oczywiscie)Jesli jest cos z czym masz problem pisz ,najlepiej szczerze,szybciej bedzie.Tu zawsze ktos odpowie i problem zniknie.
Pamietaj,nie jest wazne jak duza maszyna latasz tylko jak latasz.W naszej VA wymagamy umiejetnosci pilotazu a nie obslogi autopilota tylko. Dla wielu to niestety powazna przeszkoda:)
Co do C130. Ciesze sie ze ktos sie nim interesuje. Nie jest to jednak maszyna latwa (mam na mysli C130 od Cpt Sim).
Jesli mowisz ze go znasz (a dla mnie oznacza to ze znasz nawet rozmiar jego opon :) ) to jesli Twoje loty na DHC lub ATR beda udane,uzyskasz pozytywna opinie jako pilot od Damiana to zadam ci pare pytan na temat C130,potem umowimy sie online i juz:)
Jesli go znasz,dasz rade.
A
Adam UNowicjusz
Dobrze, to jeśli można wybrałbym ATR do testów. Co do Herka również latam na C-130 od CS, zgadzam się maszyna z początku sprawiała problemy lecz kiedy dowiedziałem się gdzie co jest nie było już tak trudno. Nie mogę doczekać się treningu.

Jeszcze chciałbym się zapytać czy pierwszy lot muszę jakoś udokumentować czy wystarczy raport z FSA ?
DbelicaDbelicaSenior
Do rejestrowania lotu używamy tylko FSA , ale zawsze możesz podzielić się wrażeniami na forum w końcu to pierwszy lot dla PLC :)
A co do samolotu , to oczywiście może być ATR ( Wczoraj jeden przyziemił w wawce , także czeka gotowy). Pozdrawiam
J
JarekWeteran
Jak powyzej,do rejestu uzywamy FSA,poza tym w statach vatsim lub na vataware widac czy lot wykonano na vatsim.
Co do herka...doczekasz sie :)
DbelicaDbelicaSenior
Drugi ATR też już w wawce dziś wrócił z Budapesztu. Pozdrawiam
A
Adam UNowicjusz
Dobrze, dziękuję za informację oraz wszelkie zaangażowanie, jutro planuję swój pierwszy lot. Pozdrawiam i do usłyszenia :D

EDIT

Jeszcze przypomniałem sobie, czy w remarksach muszę wpisywać aby kontrola wywoływała mnie jako "Poland Cargo" podczas lotów testowych ?
Edytowany przez Adam U dnia 08-03-2013 20:57, 13 rok temu
DbelicaDbelicaSenior
Tak oczywiście , to że wykonujesz lot testowy wiemy ''MY'' ale ATC nie wie i dla niego jesteś normalnie POLANDCARGO ;) Pozdrawiam

PS. A więc jednak DHC ;) ( Super maszyna naprawde!)
Edytowany przez Dbelica dnia 08-03-2013 21:06, 13 rok temu
A
Adam UNowicjusz
Własnie lecę off-line na jutrzejszej trasie. Trenuję sobię :D
DbelicaDbelicaSenior
Świetnie , jak to mówią trening czyni mistrza ;)
A
Adam UNowicjusz
Dobra, dobra zobaczymy jutrzejszy raport... :)
J
JarekWeteran
Dokladnie, lot testowy tylko tym rozni sie od normalnego ze nie ma wplywu na finanse i reputacje firmy w razie jakiejs "wpadki".

Na naszym forum znajdziesz "manualek" do FSA. Moze przyda Ci sie,zwlaszcza jesli chodzi o liczenie paliwa i kosztow lotu.

Pierwsza czesc manualka jest tu:
http://www.polandcargo.pl/forum/viewthread.php?thread_id=19

Druga "dalekie trasy" w tym samym temacie.
Edytowany przez Jarek dnia 08-03-2013 22:29, 13 rok temu
DbelicaDbelicaSenior
No manualka warto przeczytać , loty cargo bardzo różnią się od pasażerskich , także naprawdę warto zerknąć.
DbelicaDbelicaSenior
Hej , Adam widze że właśnie lecisz to tak na przysłość używaj swojego callsingu , nie sugeruj sie nr lotu z fsairliners. Każdy Twój lot wykonuj pod własnym callsingiem. Pozdrawiam
A
Adam UNowicjusz
Dobrze, zapamiętam :) Cóż skończyłem już swój pierwszy lot, sądzę że poza callsign-em nie zrobiłem więcej rażących błędów... :D
DbelicaDbelicaSenior
Tak callsing na pewno do zmiany ;) Paliwa mogło by być troszkę więcej ale najbardziej chyba przyczepie się do lądowania w Szczecinie , z tego co pamiętam rano wiatr był mniej więcej 080-130 coś takie wahania i o sile 09-10 jakoś tak , więc do lądowania chyba lepiej 13 niż 31. Ale po za tym to raczej błędów jakiś nie było FL dobrze dobrany , trasa ok ,także jeszcze troszkę testów potem siądziemy do biurka i pogadamy o podpisaniu umowy ;) Pozdrawiam
A
Adam UNowicjusz
Tak co do paliwa to się zgodzę, brałem całkowicie "na pałę" gdyż nie wiedziałem jakie DHC-7 ma Fuel flow/h, również lądowanie było z wiatrem sprawdzałem metar i był 090/9kt wiaterek, ale podjąłem decyzję że na 31 ILS zrobimy podejście. Cóż miejmy nadzieję że następny lot obędzie się bez błędów :D
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.