O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Rozważania nad Tanimi Liniami Lotniczymi

Ostatnia aktualizacja 17 rok temu
WillyWillyUżytkownik
Opublikował(a) 17 rok temu

Cytat

Jarek napisał/a:
No tak ale Ryanair to tania linia i tani piloci, PLC nie jest tania linia :nunu:

A tak swoja droga, dochodze do wniosku ze moje loty sa strasznie nieciekawe:ubbio::)

Ja tylko pasy pomyliłem, na lotnisku którego nie znam, byłem tam ostatnio prawie 5 lat temu... Kontroler chyba dobrze wiedział, że siadam nie na tym pasie, i jednak dał zgode na lądowanie. Przynajmniej było pewne, że siadam z widocznością, bo na tym pasie ILS'a nie było :P
A w gogle maps zobaczyłem krzyżyki na tym pasie, czyli był nieczyny. Na mapach to nie jest zaznaczone... a w FS'e ładnie był oświetlony :)
Przynajmniej mam ciekawe loty. A w w swojej karierze, to już drugi przypadek lądowanie nie na tym pasie.... pierwszy był w USArańcach, też pod kontrolą i też visual... tylko nadal nie wiem, dlatego nie złapałem wiązki ILS'a :@

Co do Krzesin i Ryanair:
http://www.tur-info.pl/p/ak_id,27130,...niczy.html
http://www.tur-info.pl/p/ak_id,24020,...awica.html
http://www.tur-info.com/ak_id/16052;a...urcji.html
www.fsairlines.net/signatures/29764.png
D
danielUżytkownik
Co do Krzesin i Ryanaira to nie było to Ryanair tylko samolot wiozący turystów z Turcji do Poznania.
http://www.epoznan.pl/?id=2906&se...ction=news

Co do pilotów Ryanair to moim zdaniem nie odbiegają oni umiejętnościami od kolegów latających w innych liniach. Trochę się nalatałem z Ryanair i nigdy się nie wydarzyło nic nadzwyczajnego.

Co do ILS w EIDW to na mapach jest niepoprawna częstotliwość. Ma być 108.90 czyli taka sama jak do pasa 10. Chyba że mnie pamięć zawodzi.

Co do lądowania na pasie 29 to w rzeczywistości często na nim stoją zaparkowane samoloty :)
Edytowany przez daniel dnia 16-02-2010 09:39, 17 rok temu
WillyWillyUżytkownik

Cytat

daniel napisał/a:
Co do Krzesin i Ryanaira to nie było to Ryanair tylko samolot wiozący turystów z Turcji do Poznania.
(...)
Co do ILS w EIDW to na mapach jest niepoprawna częstotliwość. Ma być 108.90 czyli taka sama jak do pasa 10. Chyba że mnie pamięć zawodzi.

Co do lądowania na pasie 29 to w rzeczywistości często na nim stoją zaparkowane samoloty :)

Tam nie jeden samolot pasażerski wylądował. Było kilka takich przypadków. Myślę, że jednak jednym z nim był Ryanair :)
W FS'sie, miałem ten pas czynny, ładnie oświetlony, więc wylądowałem bez przeszkód :)
Co do ILS'a masz rację. Już to sprawdziłem i zgadza się, jest taki sam jak dla pasa 10... ale... Musieli niedawno coś zmieniać, kiedyś latałem i nie było problemów. Musieli tego ILS'a zmienić i teraz jest inny. Nowa sceneria jest płatna, zainstalowałem starą, tam nie było nic zmienione. Pogrzebałem i znalazłem pliczek AFCAD, a w nim czytamy:

Cytat

Dublin Airport(EIDW) AFCAD

EIDW AFCAD designed for IFSD scenery.

FEATURES:
- New ILS frequency for runway 28(Frequency: 111.350)
- New Collinstown(DAP) VOR(Frequency: 111.200)

INSTALLATION:

Copy and paste the AF2_EIDW_IFSD.bgl file to the following location:
C:\Program Files\Microsoft Games\Flight Simulator 9\Addon Scenery\Scenery

Now the installation is complete and you're ready to go! Enjoy!

This file is freeware but with limited distribution and for futher use of this AFCAD
you will need my permission. If you have any questions or problems, please e-mail me at jim159@eircom.net

Special thanks to Lee Swordy for his great AFCAD 2 program for FS2004.

28/01/08

...no i wszystko jasne. :)
www.fsairlines.net/signatures/29764.png
J
JarekWeteran

Cytat

daniel napisał/a:

Co do pilotów Ryanair to moim zdaniem nie odbiegają oni umiejętnościami od kolegów latających w innych liniach. Trochę się nalatałem z Ryanair i nigdy się nie wydarzyło nic nadzwyczajnego.

Co do pilotow Ryanair to znam jednego ktory tam latal. Umiejetnosciami wielu z nich odbiega chocby dlatego ze to sa tanie linie i zarobki pilotow tez nie sa takie jak w liniach normalnych.To powoduje ze RA ma bardzo wielu pilotow z malym nalotem a co za tym idzie doswiadczeniam.
Dlatego lata w RA wielu mlodych pilotow ktorzy po wylataniu godzinek i nabraniu doswiadczenia odchodza do lepszych lini placacych lepsza kase.
Tak tez postapil moj znajomy.
Tak wiec ,nie ublizajac nikomu, nie mozna porownywac pilotow RA z np pilotami British Airways. To inna liga.

PS

Tez czesto kozystam z RA lecac do EPBY. Kiedys dosc ostro wialo. RA robil 3 podejscia do rwy 26 po czym odlecial do Poznania. Chlopaki nie dali rady. 5 minut po nim LOT-owski 737 (czarterowy) siadl bez problemow za pierwszym razem.

Taki maly szcegol, no ale nasi piloci to czolowka swiatowa :yahoo:
Edytowany przez Jarek dnia 16-02-2010 23:06, 17 rok temu
D
danielUżytkownik
Ja z Ryanair leciałem już około 15 razy. Nigdy nie było żadnego problemu. Piloci czasami młodsi czasami starsi. Nie wiem skąd przekonanie że linia posiadająca tak wielką flotę ma tylko młodych, mało doświadczonych pilotów.
Inna sprawa że pilotem nie zostaje pierwszy, który się zgłosi do szkoły. Trzeba przecież zdać nie jeden egzamin i nie zdają ich nieuki które nie potrafią latać.

Mój znajomy pracował do niedawna na Heathrow. Opowiadał mi kiedyś po powrocie z pracy że nad Londynem przeszła śnieżyca i strasznie wiało. Co 3 może co 4 samolot lądował za pierwszym podejściem natomiast Lotowskie EMB175 i 735 nieco później usiadły za pierwszym razem. Tak więc mamy z czego być dumni :)
Edytowany przez daniel dnia 17-02-2010 10:10, 17 rok temu
J
JarekWeteran
Skad przekonanie?? :), przeciez napisalem, od kolegi ktory byl pilotem RA (teraz lata w SAS). Poza tym czysta logika. RA nie placi zbyt dobrze,a flote jak napisales ma duza. Nie moze wiec zbytnio przebierac w ludziach. Dlatego ma wielu mlodych pilotow ,mlodych nalotem oczywiscie.
Zreszta, to nie tylko RA. Wiele tanich lini stanowi "odskocznie" dla mlodych pilotow.
Tak jak moj kolega. Po zrobieniu licencji znalazl prace w jakiejs malej czarterowej lini (nie pamietam jakiej bo dawno temu to bylo). Po chyba pol roku dostal prace w RA. Poszedl tam bo nie mial zadnych szans by dostac sie do SAS,BA czy jakilkowiek nietaniej linii.( pamietam ze mial propozycje od Air India ale tam szukali na 777 a on nie mial tego typu) Latal w RA jakos ponad 3 lata i dopierow wtedy udalo mu sie linie zmienic.

D
danielUżytkownik
Fakty są takie że większość pilotów Ryanair to piloci kontraktowi. Oni zarabiają bardzo dobrze. Umiejętności też nie mają gorszych niż koledzy z British Airways czy Lufthansy. Poza tym skoro tak niedoświadczenie piloci latają w Ryanair to skąd tak dobre wyniki w kwestii bezpieczeństwa?

Generalnie nie podoba mi się ta nagonka na Ryanair. Specjalnie za nimi nie przepadam ale co obiecują to robią. Prawie zawsze mają najtaniej, zawsze lecą, rzadko mają opóźnienia. Dla porównania w Aerlingusie zgubili kiedyś wózek mojego dziecka, w SkyEurope krążyli 40 minut nad Koszycami bez podania przyczyny a Centralwings odwołali 2 razy mój lot i dwa razy dowiedziałem się o tym z gazety.

Aerlingus ma ok 50 maszyn i 500 pilotów i nikt nie mówi o braku doświadczenia czy niższych kwalifikacjach, dlaczego?
J
JarekWeteran
Coz , nie mowie o Airlingus bo nie znam go, Zdania kolegi ex RA pilota nie bede podwazal, To co napisalem to jego opinia.
Poza tym, dobre wyniki bezpieczenstwa, bo RA ma wiele nowych maszyn, poczekajmy jak sie zestarzeja :(.

Ja ma akurat wiele zlych wspomnien z RA, odwolane loty i brak zwrotu za bilety, zniszczony bagaz, czy slawetne zostawienie pasazerow do EPBY na lotnisku w berlinie i "ucieczka" maszyny i zalogi. ( bydgoskie lotnisko na wlasny koszt wyslalo autokary)
Ostatnio gdy lecialem maszyna miala problem z wejsciem na pulap. Nie wiem co dokladnie sie stalo ale zaloga pokladowa nie pokazala sie oprzez caly lot i swiatla byly caly czas przyciemnione. Cos kulal ten benek ale nie podali zadnego info
Pomine juz milczeniem pomysly z samodzielnym pakowaniem bagazu do samolotu czy miejscami stojacymi w samolocie :):):) Na szczescie nie przeszly ale swiadczy to o zarzadzie :)
Moglbym dlugo pisac, ale nie bawi mnie to.
Moze uda mi sie kolege namowic by zalogowal sie na nasze forum to bedzie mozna z nim bezposrednio polemizowac :):).
Mysle ze jego info sa z pierwszej reki :)

PS
Mowisz ze piloci RA zarabiaja bardzo dobrze , dobrze to ile??
Edytowany przez Jarek dnia 18-02-2010 18:10, 17 rok temu
D
danielUżytkownik
Ja też mam "z pierwszej ręki" :P Ile zarabiają nie wiem ale parking pilotów robi na mnie zawsze wrażenie :) Maserati Quatroporte następnie kilka DB9, później kilka BMW, Mercedesow itd.. wydaje mi się że to sporo więcej niż w PLL LOT

Przebieg wydarzeń w czasie trwania opisanego przez ciebie lotu nadaje się na scenariusz filmu katastroficznego :) Dobrze że nikomu się nic nie stało. Ciekawe jak to się stało, że o tym nie słyszałem wcześniej.
AreQAreQJunior

Cytat

Jarek napisał/a:
zniszczony bagaz

Stan Twojego bagażu raczej zależy od obsługi naziemnej niżeli od linii lotniczej B)
Pozdrawiam,
AreQ

www.fsairlines.net/signatures/PLC096.png
J
JarekWeteran
Tak,ale bagaz oddaje w depozyt lini i malo mnie obchodzi jaki kontraktor dla nich pracuje.:nunu:

Co do zarobkow to pytalem o konkrety, a nie z ktorej reki jest info.:P
Dla przykladu. stewka w RA zarabia od 13 do 15 tys. futow rocznie.
Dla porownania ,jestem HGV engineer czyli mechanik od ciezkich pojazdow i zarabiam okolo 42 tys rocznie.( nie mowcie tego dalej bo w UK takie info oznacza utrate kolegow ) :):):)
Pilot RA zarabia od 40 do 60 tys, w zaleznosci od pozycji, nalotu itd.
W BA, bylo ostatnio w The Sun kapitan jumbo ma ponad 100 tys rocznie. Piloci malych abuzow ( BA nie ma 737),o ile pamietam ponad 70 tys.
Tak wiec 2gi pilot w BA zarabia wiecej niz doswiadczony kapitan w RA. Do tego w RA nie ma mozliwosci rozwoju z braku wiekszych maszyn. Dlatego dobrzy piloci szukaja pracy w lepiej placacych firmach.

Co do samochodow.
Nie wiem gdzie znajduje sie ten parking, mysle ze w UK.
Jesli tak to zapraszam na nasz firmowy parking.
Dla nimieszkajacych w UK. tutaj kupno samochodu to naprawde nie problem.
Dla przykladu. Jeden z naszych coachmaker'ow ,czyli gosciu zajmujacy sie naprawa "budy" w autobusach ,zarabiajacy okolo 35 tys rocznie, bez problemu kupil wypasionego mesia SLK z 500 konnym silnikiem. Podobnie ferrari czy maserati, mozna dostac bardzo dobry finance ( czyli pozyczke).
Kolega ze slaska, parcujacy ze mna, jezdzi nowym A6 kombi z 3 litrowym silniczkiem oraz kupil 4 letnie go peugeot 607 ,wyslal go do PL i zrobil mu tam przekladke. Istwan (wegier) ma 2 letnie BMW i latem wzia w raty Hajabusa, najszybszy motor na swiecie produkowany seryjnie bo jest fanem motorow.
Tak wiec nasz parking tez wyglada oki a przeciez nie jestesmy pilotami.

Wiem ze brzmi to niezbyt fajnie ale podalem te przyklady by pokazac ze ciezko w UK ocenic czyjes zarobki czy pozycje po samochodzie :)

PS
Na film katastroficzny to ten lot byl zbyt nudny. :P Samoloct,co by nie bylo, dolecial,.
Edytowany przez Jarek dnia 19-02-2010 01:01, 17 rok temu
D
danielUżytkownik
W Dublinie nie w UK. Zarobki w Ryanair są ustalane indywidualnie więc podawadnie przedziału jest pomyłką. Poza tym jak napisałem wcześniej wiekszość pilotów lata na kontraktach i maja inne zarobki niż piloci Ryanaira.

Masz 42 tys Brutto czy Netto? Bo to jak dla mnie wielka różnica. Ja mam Nissana Primere 1.8 114KM ubezpieczenie w pierwszym roku po przeliczeniu na PLN wyniosło mnie prawie 8,5 tys. Utrzymanie DB9 musi kosztować rocznie około 3-4 tys euro, to po co oni kupują takie fury skoro zarabiają nie wiele niż ja? (oczywiście o ile to jest brutto)

Kierowca Ciągnika siodłowego ma u nas około 1 tys/tydz netto czyli mają 52 tys euro rocznie. Czy to możliwe żeby pilot zarabiał mniej niż przygłup prowadzący ciężarówkę? W takim razie chłopaki muszą kochać latanie. A kolega nie wspominał że wypłaty kolegów są pomniejszone o koszt Type Ratingu? Bo to zmienia moim zdaniem sporo.
J
JarekWeteran
Wiem ze to absurd ale tak jest. Zauwaz ze stewki zarabiaja mniej niz budowlancy w dobrej firmie. UK to kraj absurdow.
zarobki podawalem brutto.
Co do utrzymania samochodu to juz odzyczailem sie od przeliczania na zlotowki:):).
Jesli chodzi o "kontrakty" to zle Cie zrozumialem.
W UK na kontrakcie pracuja stali pracowanicy , natomiast tobie chodzi chyba o kontraktorow.
My rowniez z takowych pracownikow kozystamy od czasu do czasu.
Kontarktor sam musi sie rozliczac z podatku i co wazne dla firmy mozna sie go pozbyc w kazdej chwili w przeciwienstawie do pracownika na kontrakcie czyli stalego.
Ale nie dziwi mnie ta praktyka w RA. My uzywamy kontaraktorow by "zalatac dziury" gdy jest bardzo busy lub jest sezon urlopowy. RA robi to by nie miec problemow ze zwiazkami , tak jak np BA ktora zatrodnia pilotow " na stale".

Po co kupuja takie fury?? No, by nimi jezdzic. Jesli chodzi o ubezpieczenie za mojego peugeota 407 , 2.2 L ,benzyna, 2004 rok, place 450£ na rok. Nie jest wiec koszmarnie.
Wiesz, stawki ubezpieczenia zaleza od naprawde wielu czynnikow.

Podam Ci wiekszy absurd.
Uwierzysz ze w jednej w naszych zajezdni menadzerem inzynieringu jest gosciu ktory ma tylko podstawowke??
To jest wlasnie UK:yahoo:
Edytowany przez Jarek dnia 19-02-2010 01:24, 17 rok temu
D
danielUżytkownik
Zarobki stewardes i stewardów są faktycznie śmiesznie. Jako operator w centrum dystrybucji zarabiam tysiaka więcej niż osoba która musi umieć perfekt angielski.

O absurdach na wyspach możemy, z tego co widzę, rozmawiać godzinami. Moi przełożeni też są bez wykształcenia. Przykładów ich głupoty mógłbym wymieniać cały dzień :)

Jeżeli chodzi o ceny ubezpieczeń samochodowych to w Irlandii są niestety największe stawki w UE. Pierwszy samochód jaki kupiłem była Corsa 1.2 45KM. Zapłaciłem za nią 1500 euro a koszt ubezpieczenia wyniósł 1980. Trzy razy pytałem miłą panią z AXA czy sobie ze mnie jaja robi :)
J
JarekWeteran
No to faktycznie stawki sa niefajne. W UK nie jest tanio ale nie az tak :ubbio:
Absurdow jest mnostwo, wczoraj znow pisali w gazetach ze banki ktore musialy byc wykupywane przez panstwo by uchronic je przed upadkiem znow mysla o wyplacaniu bonusow dla swoich kierowniczych kadr (srednio 90k £)
Typowy brytyjski absurd, doprowadzili banki do upadosci a teraz dostaja za to nagrode.
D
danielUżytkownik
Zarząd firmy, w której pracuję podzielił się 20mln euro zysku z akcji a po 5 tygodniach zwolnili blisko 80 usprawiedliwiając się kłopotami finansowymi firmy.
APN111APN111Junior
W tej chwili jest o wiele, wiele za dużo 0 to hero pilotów tuż po kursie zintegrowanym, mający ATPL (f), MEIR i MCC, 250 hr TT i to wszystko. Ponieważ jest ich tak dużo, pracodawca po prostu dyktuje warunki. Dotyczy to zwłaszcza kontraktorów jak Brookefield (dla Ryanair). Co chwila wychodzą nowe Terms and Conditions, coraz gorsze z resztą, obecnie TR kosztuje coś koło 30.000 £, a ludzie nadal walą drzwiami i oknami.
Podobnie w easyjet - ci zgadali się z Oxford Aviation Training i CTC Cadets i oferują (CTC) coś, co już nazwano "slavery contract" - zapłać im 24.000 £ i w zamian dostaniesz kontrakt na 3 lata. W 1 roku zarobisz 13k, w drugim 24k, w 3 39k, coś tak wychodziło. A w międzyczasie spłacaj zaciągnięte kredyty na szkolenie. Ale ludzie na to idą, pieniędzy za dużo mają ;p

A kiedy rzeczony kadet przychodzi na line training - świeżo po kursie na florydzie, gdzie zrobił sobie PPL i CPL i pewnie jeszcze MEIR w pięknej bezchmurnej pogodzie, 0 oblodzenia, etc, to masz piękną sytuację, gdzie kapitan w istocie leci jako Single Pilot IFR. A Single IFR to właśnie najtrudniejsza rzecz jaka jest w lotnictwie.
Chciałem tu więcej napisać, ale już mi się nie chce ;)

A swoją drogą - ostatnio leciałem ryanem - nad pasem pilot zapomniał, że jak się redukuje ciąg do idle, to trzeba to skompensować przyciągając wolant do siebie nieco - opadanie było ciekawe ;p I na dodatek wylądował 10-15 metrów na lewo od linii centralnej. Hmm... :nunu:
J
JarekWeteran
Pewnie fajnego tuchdown'a zrobil:)
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.