Opublikował(a)
15 rok temuWim to. Nad Atlantykiem jest tak, że wznosisz się jeszcze na ostatnim punkcie z kontrolą radarową, a nad oceanem już chyba jest to zabronione. A z FMC dobra metoda, ale te dane są dostępne już po wysłaniu planu lotu :P
Opublikował(a)
15 rok temuWiem ze temat byl dawno poruszany ale jakos wczesniej go nie widzialem.
Najlatwiejszym sposobem obliczania s/c jest zajrzenie do FMC, ktore same poinformuje kiedy s/c ma nastapic. O ile sie nie myle zapisujesz to w planie lotu tak: punkt nawigacyjny/N0450(predkosc)F350(wysokosc na ktora chesz sie wzbic). Umieszczanie w remarks STEP CLIMB jest z tego co wiem bledem. W planie lotu podajesz poczatkowa wysokosc przelotowa.
Jezeli chodzi o ATC to wystarczy poprosic o zwiekszenie poziomu lotu na wyzszy.
Jezeli spodziewasz sie s/c nad atlantykiem to zapisujesz: punkt/M078F350
Edytowany przez
daniel dnia 26-11-2011 11:15,
15 rok temuOpublikował(a)
17 rok temuMysle ze do tego trzeba by pogmerac w manualau od danej maszyny. Np C130 od cpt.sim ma manual w postaci ksizeczki. Tam sa,oprocz procedur,wykresy zaleznosci.
Z tych wykresow mozna dobrac otymalne zuzycie,FL do masy.
Nie wiem czy masz cos takiego dla swojej maszynki.
Opublikował(a)
17 rok temuNachodzi mi na myśl proporcja:P
ciężar normalny--FL
zmniejszony ciężar--nowy FL
Ale to tylko takie przypuszczenie i na pewno się to inaczej liczy;)
Edytowany przez
Krystek dnia 02-04-2009 20:36,
17 rok temuOpublikował(a)
17 rok temuChodzi mi o coś innego. Może źle to przekazałem :). Nieraz w lotach atlantyckich zauważam na SI w polu "Remarks" STEP CLIMBING. Z tego co wiem, to samolot spalając paliwo podczas lotu, robi się lżejszy i optymalniejsze stają się wyższe poziomy. Dotyczy to oczywiście lotów długodystansowych. Tak więc ponawiam pytanie: Jak się oblicza, wykonuje itd.?
Opublikował(a)
17 rok temuHmm, nie bardzo rozumiem. Po starcie wznosimy sie albo wg wskazowek ATC albo wg SID.
Po zakonczeniu SID idziemy na FL na ktorym chcemy leciec, no chyba ze ATC kazal nam wznosic sie wczesniej.
Znizanie tak samo. Wg wskazowek ATC. Jesli nie ma ATC to wg STAR.
Jesli ATC zapomnial o nas to pytac mozna zawsze.Jesli dochodzimy do wniosku ze powiinismy juz zaczac znizanie a ATC milczy, to czemu nie zapytac go o zgode :)
Opublikował(a)
17 rok temuJak w temacie. Czy mógłby ktoś opisać takie wznoszenie?? Kiedy zmieniać poziom lotu, jak pytac i informować o tym ATC, jak wyliczać itp.?