O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

[30.04 - 17.05.2010] Propp The Europe 2010

Ostatnia aktualizacja 15 rok temu
M
mrozigorAdministrator
Opublikował(a) 15 rok temu
Ech Leniuchy :P Wiem, że jest kryzys i paliwo drogie. Dlatego zrobimy Propp the Poland - co Wy na to :D
NokerNokerSuper administrator
eetam komu by sie chciało :kuku:
M
mrozigorAdministrator
Takie mam pytanko panowie - robimy cos w tym roku? Jakiś podobny zlot, ale nie tylko stolice? A może stolice ale w innej kolejności?
DbelicaDbelicaSenior

Cytat

Noker napisał/a:

£ukasz możesz pozamiatać hangary :kuku:

Ooo to jeszcze przydalo by sie 737 odkurzyc ;D hehe , Witamy spowrotem w Polsce ;)
www.fsairlines.net/signatures/8401.png
Edytowany przez Dbelica dnia 03-02-2011 23:56, 15 rok temu

Cytat

Willy napisał/a:PS: Przewidziano jakąś nagrodę za ostatnie miejsce ?? :)

£ukasz możesz pozamiatać hangary :kuku:
WillyWillyUżytkownik

Cytat

Noker napisał/a:
Niniejszym lotem http://vataware.com/flight.cfm?id=6543845 iwent uważam za zakończony :stary:

hyhyhyhyhy

Nie, nie... niniejszym tym lotem http://vataware.com/flight.cfm?id=6543845 ewent można uznać za zakończony :kuku:

A w Wawie to się lądowało jakoś dziwnie... jakby na obcym lotnisku... W sumie to nic dziwnego, w końcu nie było mnie na tym lotnisku od ponad 9 miesięcy... ale nareszcie jestem :yahoo:

A samolot w remoncie i jutro odeślę go tam gdzie jego miejsce, czyli do Brazylii.

PS: Przewidziano jakąś nagrodę za ostatnie miejsce ?? :)
www.fsairlines.net/signatures/29764.png
A
aszczupalSuper administrator
Ano... !
Wracając do ILS , to Bukareszt ma sporo wolnej powierzchni przy podejściu , więc widocznie certyfikacja do CATIII im się opłacała.. no a EPWA, cóż.. nie tak dawno przecież nawet CATII nie wspierał, bo pojawiły się jakieś zakłócenia wiązek, z którymi nie bardzo wiedzieli co robić...
Moim zdaniem, nie będzie rozbudowy do CATIII (koszta..koszta.. koszta..) , a ew. na nowym "Porcie Lotniczym dla Warszawy" wyposażą pas już w CATIII.. ale to tylko przemyślenia laika..

zresztą... http://www.altair.com.pl/start-5593 Kraków będzie miał CATII . full wypas.. :)
pozdrawiam
Adam
www.fsairlines.net/signatures/17438.png
WillyWillyUżytkownik

Cytat

aszczupal napisał/a:
a co to za Fuel Loader ? , możesz coś więcej na ten temat ?

Nic specjalnego... kontroluje nim paliwo, bo wydaje mi się, że za mało tankuje, szczególnie do krótkich lotów...
Oto on http://library.avsim.net/download.php?DLID=151796

Cytat

Krystek
A ja wiem skad się wzięły

Brawo !

Cytat

wikipedia:
"Smuga kondensacyjna (ang. contrail) - zbudowana z kryształków lodu chmura cirrocumulus (dokładnie Cirrocumulus fractus), powstająca najczęściej za samolotem odrzutowym lecącym w górnej troposferze i dolnej stratosferze, najczęściej na wysokości między 8 a 15 km nad ziemią.

Może też wystąpić za samolotem o napędzie śmigłowym, jeśli tylko zaistnieją ku temu odpowiednie warunki.

A wracając to tematu, to dziś miałem lądowanie w ciężkich warunkach. Mgła straszna, wszystkie procedury poniżej minimum.... ale...
Ale mimo to siadłem, choć w takiej mgle, to jeszcze chyba nigdy nie lądowałem.
Locik był do Bukaresztu, przed lądowaniem pojawiło się GND.
Wiatr 280/7 więc wybrałem 26R i się zastanawiam, czy nie będzie trzeba zmieniać podejścia, ale spoko, nie jest źle, mimo, że w meterze mgła.
Star zrobiony i podejście, jeszcze przed przecięciem GS widziałem próg pas, więc myślę, nie jest źle, siądę. Ale jak rozpocząłem zniżanie to mgła się zrobiła... i to taka, że nic nie widziałem. Ale kontynuuje podejście. 2nm do progu, 1200ft nad ziemią, bez zmian, wszędzie biało, jakby ktoś zamalował szyby białą farbą... Poniżej 1nm do progu około 600ft nad ziemią, przerywam podejście, wznoszę na 3000ft...
Zdecydowałem się podejść jeszcze raz, ale tym razem na pas 8R, mimo, że warunki pogodowe nie uległy zmianą, 8R jest wyposażony w ILS CAT III

Poleciałem do jakiejś pomocy nawigacyjnej, skorzystałem z map, wybrałem pierwszy VOR dla STARa na 08R, zaraz za nim zawróciłem w/g danych do holdingu i podszedłem, do 8R końcówką STARa, tak jak opublikowano na mapach.
...znów to samo, 1nm do progu 600ft do ziemi a lotniska ani widu... zresztą nic nie widu :@ ...jakieś 250ft nad ziemią zobaczyłem pod samolotem (na zewnętrznym, bo z kabiny to chyba nic bym nie zobaczył) jakieś małe budynki i drogę. Poniżej 150ft pod samolotem było widać już ziemię, a raczej światła naprowadzające na pas. Więc lądowanie szło dobrze... ale i tak już wyłączyłem autopilota, bo się przestraszyłem, że lotniska nie widać, tylko jakieś budynki. Ale zaraz pojawił się pas jak się tylko światła skończyły, byłem nad nim, ze 150 może 200 ft, więc zacząłem obniżać i przyziemiłem... dość daleko za progiem, ale chyba zdecydowanie przed połową, bo udało się wyhamować przed taxi D ...a końca pasa nie było widać...
Tutaj sobie realizm odpuściłem i wyłączyłem pogodę, żeby nie było problemu z kołowaniem ;)

Po zaparkowaniu napisałem napisałem do kontrolera, że mają tu dziś dużą mgłę. Odpisał, że tak już jest od kilku dni i z tego powodu miał wypadek dwa dni temu na pasie 26. Napisałem mu, że podchodziłem na 26, ale zrezygnowałem i wolałem zrobić ILS CAT III na 08. Krótko, odpisał, że wadził całe podejście na oba pasy :)

Pozostaje jeszcze tylko pytanie, czy dh7 ma certyfikat na CAT III i czy linia, no i czy przede wszystkim pilot miał uprawnienia na CAT III ...bo jak nie, to tym lądowaniem je nabył ;)

PS: Ciekawe jest to, że taki Bukareszt ma dwa pasy z podejściem ILS CAT III, a taka Warszawa ani jednego...? A przecież jeszcze nie tak dawno kawały o Rumunach były bardzo popularne...
K
KrystekUżytkownik

Cytat

Noker napisał/a:
:O skąd ci się wzięły smugi kondensacyjne za propp'em?

A ja wiem skad się wzięły ;)
dash posiada turbinowe silniki śmigłowe, to znaczy, ze ciąg jest wytwarzany przez turbinę jednoprzepływową tak jak w odrzutowych samolotach myśliwskich, z tym, że ciąg wytworzony na turbinie jest zmniejszany poprzez zespół reduktorów i doprowadzany na śmigło... więc spaliny mają bardzo podobne właściwości jak te na samolotach z silnikami turbowentylatorowymi... a na 20 kilku tysiącach strugi mogą się już tworzyć...
http://www.obecnoscboga.1k.pl/
A
a co to za Fuel Loader ? , możesz coś więcej na ten temat ?
pozdrawiam
Adam
WillyWillyUżytkownik

Cytat

Noker napisał/a:

A taki programik... http://www.flightsimtools.com/contrails/ szczególnie fajnie to wygląda za innymi maszynami.

Awaria silnika to na bank sprawka FSA... i to już drugi raz w karierze!
Ale pierwszy raz w tym roku :)
FSA potrafi wygenerować usterkę, ale chyba tylko jakąś prostą. Najlepszy jest w tym FSpax, potrafi wygenerować cały wachlarz usterek. Ale ja go nie używam do lotów online.
Odpalone mam tylko:
Contrails Pro - smugi
FSA - każdy wie
Fuel Loader - pokazuje mi dokładnie ile mam paliwa, jakie jest aktualne zużycie, na ile go starczy i jak daleko zalecę

¯adem programik nie ma nic wspólnego z awariami i realizmem lotu (poza FSA of'course) :)

PS: Chyba jakieś krasnoludki są na tym lotnisku... bo stan silników przed startem był 99,02% czyli się poprawił, a maszyna nie była serwisowana :ubbio:
Edytowany przez Noker dnia 04-01-2011 12:38, 15 rok temu
A
£ukasz.. , ale Ty używasz chyba jakiejś aplikacji do "urealnienia" latania..., może to ona .. ?
Nie zdażyło mi się żeby FSA wygenerował mi awarię... ..no do tej pory.. !
pozdrawiam
Adam
i jakie masz ustawienia realizmu czy czegoś tam, awarii może w FSie samym? że zaliczyłeś pożar silnika. Też bym tak chciał, a wylatałem już ze stosześćdziesiąt godzin na tym tłuczku :D
WillyWillyUżytkownik
Hmm teraz stan silników jest na 98% i ten silnik działa, więc może jeszcze dziś polecę :ubbio:
WillyWillyUżytkownik
A ja nadal w trasie. :)
Ale nie obyło bez problemów, maszyna nie wytrzymała :@
W locie LCEN - LBSF w połowie drogi nad stały ląd padł silnik i wyświetlił się komunikat "Engine 1 on fire" no i po silniku...
Jako że miałem jeszcze 600nm i bite 2,5 h lotu, postanowiłem nie ryzykować... wylądowałem na Antylach LTAI
Podczas startu, samolot nie wykazywał nadmiernego zużycia, ogólna sprawność 98,8% a samych silników 97%
W tej chwili sprawność jest 98,8% i jestem ciekaw czy bez remontu poleci dalej... bo ja bym chciał polecieć dalej... :ubbio:
...ale zapewne znów się coś stanie, może nawet tym razem skrzydło się urwie :@
wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0111/min_predator2011jan30028fc2.jpg
wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0111/min_predator2011jan3003ce04.jpg
M
mrozigorAdministrator
Opublikował(a) 16 rok temu
Gratulację Rafał! Lepiej późno niż wcale - chociaż nie wiedziałem, że potrafisz latać pod ziemią :P
A
No Rafał
co za spektakularny sukces....;)
wielkie gratulacje, ale mam propozycje... PTE 2011 proponuję zacząć 1.marca , a zakonczyć 31. października.

.no ale dosyć już złośliwości... naprawdę gratki, ja też muszę w końcu troszkę polatać... ale z czaem krucho..:(
pozdrawiam
Adam
Niniejszym lotem http://vataware.com/flight.cfm?id=6543845 iwent uważam za zakończony :stary:

hyhyhyhyhy
M
mrozigorAdministrator
Gratulacje Adam!!
A
No i jestem. :)
Co prawda odrobinę spóźniony, ale zlot uważam za Baardzo udany !
Na niektórych lotniskach byłem po raz pierwszy, niektóre (EHAM) jeszcze będą mi się śniły, kontrolą (tam gdzie była, a chyba miałem szczęście bo na 80% trasy była..) jestem zachwycony.. Ci goście nie dość że nie mają pretensji, jak się nie zna lotniska, to jeszcze Ci pomogą w trafieniu na stand..

teraz przerwa i wsiadam do czegoś troszkę szybszego.. !
..do miłego..
Adam
pozdrawiam
Adam
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.