O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

World Flight 2010 The Art Of Flying

Ostatnia aktualizacja 16 rok temu
A
aszczupalSuper administrator
Opublikował(a) 16 rok temu
NARESZCIE !
od grudnia do kwietnie w trasie... teraz przydał by się urlop wypoczynkowy, ale gdzie tam... 30 znowu w trasę.. PLC nie oczędza pilotów... niestety..
Oficjalnie melduje że C-130 obleciał cały glob :)
Dzisiejszy mały fragmencik z EDDT do EPWA był tylko "małym leg'iem w statystyce C130" , ale "wielkim krokiem w mojej karierze pilota"

p.s Rafale . masz jeszcze jakiś "template" na ładne podsumowanie, tak jak po II etapie ?
pozdrawiam
Adam
www.fsairlines.net/signatures/17438.png
NokerNokerSuper administrator
Opublikował(a) 17 rok temu
Oficjalnie informuję Panowie, iż zakończyliśmy II część WF2010 lądując na Maupiti NTTP.

Cytat

Maupiti jest to mały koralowy atol wraz z wulkaniczną wyspą pośrodku. Wyspa jest położona na zachód od Wysp Pod Wiatrem oraz należy do Polinezji Francuskiej. Wyspa znajduje się w odległości 40 km od Bora-Bora.

Centralną wyspę otacza laguna oraz niewielkie koralowe wysepki natomiast w centralnej części wyspy znajduje się góra, której szczyt wznosi się na 380 m.

www.tahiti.pictures-pacific.com/maupiti/south-beach.jpg

Kreślimy zatem grubą kreskę i pora na małe podsumowanie:

C130 SP-PLZ przygotowany i oddelegowany oficjalnie do udziału w tym przedsięwzięciu od dnia 13.12.2009 wykonał 18 operacji pilotowany przez trzech pilotów na zmianę

Pokonany dystans: 13 711 NM
Czas w powietrzu: 48:21 min.
Zużyte paliwo: 84 989 kg
Przewiezione Cargo: 430,82 t
Dochód z ładunków Cargo: 67.271.800,00 v$
Przeglądy Techniczne: 450.000,00v$
polandcargo.pl/images/articles/WF2010_Stats2.jpg
Edytowany przez Noker dnia 25-01-2010 23:44, 17 rok temu
J
JarekWeteran
Oki ale z jakiego powodu? Rozwalil sie ,stracil go ktos?
Właśnie lecę NZWB Woodbourne - NFTF Fua'amotu Intl

Jak to Staś miał w podpisie - "Trzeba ponosić ofiary"
J
JarekWeteran
Panowie,co z przelotem, czytalem na forum u Staszka ze z jakis powodow wstrzymal lot.
A
No i zakończyłem (jak na razie) moją przygodę z WFX2010 , na całkiem miłej wysepce "Norfolk Island" należącej terytorialnie do Australi, stąd już jakies 450nm na południe do wybrzeżt Nowej Zelandi.. , teraz bilet i wracam do Polski.
pozdrawiam
Adam
A
Chciałem zamknąć odcinek "Australijski" ale coś FSA się posypał... a mianowice, powininem lecieć YBHI -> YLHI , ale tam pas ma 2900 ft , i C-130 z 20tonami nie wystartuje...:( , więc skróciłem i jak cel wybrałem YCFS , ale FSa nie pozwala mi zdefiować takiego planu, Drze się , że nia ma takiego lotniska, a jak chcę dołożyć, to że już istnieje.., dziwne. no cóż, może trzeba do supportu ? (póki jeszcze mamy status Platinum)
ale nie poddaje się .. jeszcze mam dwa wolne dni.. !
pozdrawiam
Adam
Napisałem do Administratora DB żeby sprawdził ten log
A
No to następny etap VYYY załatwiony, i przy okazji pobiłem rekord świata w lataniu "o kropelce". :)
Na trasie ok 900nm spaliłem tylko 1 (Jeden) kg paliwa.. , umiecie tak ?
Co prawda nie wiem, dlaczego tak się stało, i FSA uziemiło mi samolot :(, ale mam nadzieję że się wszystko wyjaśni.
pozdrawiam
Adam
A
No dobra .. "African Thunder" "on-block" w Kathmandu !
Fajnie było, podejście VOR/DME do RWY 02 też niczego sobie, całkiem nisko trzaba przelecieć na górą (2 tys przewyższenia na 10nm), troszkę za wolno schodziłem, ale przekonałem się że te 10 pozycji klap działa świetnie.. jeszcze fotki.. i udajemy się na jakieś Nepalskie "przysmaki"
pozdrawiam
Adam
J
JarekWeteran
Herek jest w Dheli. Niestety, rano nie moge leciec dalej bo ide do pracy.
Atakuj Jarek, ja dzisiaj pasuje, lot co najmniej 4h a jutro I zm.

tylko pamietaj to jest WF więc bezkompresyjnie poprosimy ;]
J
JarekWeteran
Zabukowales C130 do Dheli:):). Dobra, polece 747 z EPWA. moze spotkamy sie gdzies po drodze :)
Zrób międzyladowanie na tanksztelen, a w miedzyczasie se Tacho wymienisz ;)
M
mrozigorAdministrator
Za daleko wybiegasz :) Jak chciałem wbić trasę do FSA to wyskoczył komunikat "Aircraft is out of range" lub podobny.
A
.. A konkretnie ? ,
rozumiem że Cargo rozładowałeś , aby zabrać paliwo ?
pozdrawiam
Adam
M
mrozigorAdministrator
No i koniec. Trasa UKFF-OICC okazuje się dla FSA poza możliwościami DHC7 :/
A
Dobra !
Panowie czy już wiadomo kto leci i czym leci ?, jak sa chętni na konkretne terminy to podawałć, może jakiś nasz samolot przelici w sumie całą trase ?
Jak już pisałem miałbym małą chrapkę na C-130 , ale moge latac dopiero po 20.12.09 (ale za to od rana :) , bo mam wolne do nowego roku...:yahoo: )
Igor, wstawiłem Ci SP-PLD do serwisu, co masz latać w taka podróż jakimś "przechodzonym" sprzętem..
pozdrawiam
Adam
M
mrozigorAdministrator
Rafał,
jeżeli do jutra nie dasz odpowiedzi, to zabieram w podróż SP-PLD.
J
JarekWeteran
Co do zaladunku i paliwa to po zaistalowaniu w "start" w all proghrams w flight sim znajdziesz aircraft configuration editor.
Tam ustalasz ile i jakiego cargo badz ludzi chcesz zabrac oraz lejesz paliwo. Z paliwem mozesz sobie dac spokoj jesli polecisz w FSA,Client zatankuje za ciebie.

Co do ilosci paliwa to jest to ladnie opisane w manualku do C130. Jest to zreszta tylko tlumaczenie z oryginalnego dodatku.

Dla przykladu:
kolwanie-360 gal.
start-660 gal
1h lotu-880 gal
kazda kolejna h lotu- 588 gal
znizanie 10 min- 800 gal

Na lot 1,5 h zabieramy 4000h . Do tego 15 % rezerwy to daje 4600,do tego 45 minut obowiazkowej rezerwy i na dolot do zapasowego lotniska czyli w sumie jakies 5500 galonow.

Ile dokladnie wychodzi na roznych dystansach mozesz zobaczyc rowniez w FSA w raportach z lotow.

Pamietaj ze C130 ma turbiny pracujace ze stala przedkoscia,zmienia sie tylko skok smigiel. Znizajac i dlawiac ciag nie da sie wiec "nie zuzywac"paliwa.

Wysokosci na ktorych zazwyczaj latam to FL200 do 240.
Z pelnym obciazeniem ciezko jest wejsc na 240. W goracym klimacie ,gdy powietrze jest niezbyt geste, latam zazwyczaj ponizej FL200.
Co do treningu z ladunkeim to zalezy od ciebie.
Mozesz latac na pusto , bedzie o wiele latwiej. Jednak by poznac C130 trzeba cwiczyc z roznym ladunkiem i co wazne na lotniskach polozonych na roznych wysokosciach. Roznica w zachowaniu pustego a zaladowanego C130 jest spora i ladnie odwzorowana.Zreszta co sie dziwic, ex RAF piloci (c130) brali udzial w tworzeniu tego dodatku.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.