Opublikował(a)
16 rok temuNARESZCIE !
od grudnia do kwietnie w trasie... teraz przydał by się urlop wypoczynkowy, ale gdzie tam... 30 znowu w trasę.. PLC nie oczędza pilotów... niestety..
Oficjalnie melduje że C-130 obleciał cały glob :)
Dzisiejszy mały fragmencik z EDDT do EPWA był tylko "małym leg'iem w statystyce C130" , ale "wielkim krokiem w mojej karierze pilota"
p.s Rafale . masz jeszcze jakiś "template" na ładne podsumowanie, tak jak po II etapie ?
Opublikował(a)
17 rok temuOki ale z jakiego powodu? Rozwalil sie ,stracil go ktos?
Opublikował(a)
17 rok temuWłaśnie lecę NZWB Woodbourne - NFTF Fua'amotu Intl
Jak to Staś miał w podpisie - "Trzeba ponosić ofiary"
Opublikował(a)
17 rok temuPanowie,co z przelotem, czytalem na forum u Staszka ze z jakis powodow wstrzymal lot.
Opublikował(a)
17 rok temuNo i zakończyłem (jak na razie) moją przygodę z WFX2010 , na całkiem miłej wysepce "Norfolk Island" należącej terytorialnie do Australi, stąd już jakies 450nm na południe do wybrzeżt Nowej Zelandi.. , teraz bilet i wracam do Polski.
Opublikował(a)
17 rok temuChciałem zamknąć odcinek "Australijski" ale coś FSA się posypał... a mianowice, powininem lecieć YBHI -> YLHI , ale tam pas ma 2900 ft , i C-130 z 20tonami nie wystartuje...:( , więc skróciłem i jak cel wybrałem YCFS , ale FSa nie pozwala mi zdefiować takiego planu, Drze się , że nia ma takiego lotniska, a jak chcę dołożyć, to że już istnieje.., dziwne. no cóż, może trzeba do supportu ? (póki jeszcze mamy status Platinum)
ale nie poddaje się .. jeszcze mam dwa wolne dni.. !
Opublikował(a)
17 rok temuNapisałem do Administratora DB żeby sprawdził ten log
Opublikował(a)
17 rok temuNo to następny etap VYYY załatwiony, i przy okazji pobiłem rekord świata w lataniu "o kropelce". :)
Na trasie ok 900nm spaliłem tylko 1 (Jeden) kg paliwa.. , umiecie tak ?
Co prawda nie wiem, dlaczego tak się stało, i FSA uziemiło mi samolot :(, ale mam nadzieję że się wszystko wyjaśni.
Opublikował(a)
17 rok temuNo dobra .. "African Thunder" "on-block" w Kathmandu !
Fajnie było, podejście VOR/DME do RWY 02 też niczego sobie, całkiem nisko trzaba przelecieć na górą (2 tys przewyższenia na 10nm), troszkę za wolno schodziłem, ale przekonałem się że te 10 pozycji klap działa świetnie.. jeszcze fotki.. i udajemy się na jakieś Nepalskie "przysmaki"
Opublikował(a)
17 rok temuHerek jest w Dheli. Niestety, rano nie moge leciec dalej bo ide do pracy.
Opublikował(a)
17 rok temuAtakuj Jarek, ja dzisiaj pasuje, lot co najmniej 4h a jutro I zm.
tylko pamietaj to jest WF więc bezkompresyjnie poprosimy ;]
Opublikował(a)
17 rok temuZabukowales C130 do Dheli:):). Dobra, polece 747 z EPWA. moze spotkamy sie gdzies po drodze :)
Opublikował(a)
17 rok temuZrób międzyladowanie na tanksztelen, a w miedzyczasie se Tacho wymienisz ;)
Opublikował(a)
17 rok temuZa daleko wybiegasz :) Jak chciałem wbić trasę do FSA to wyskoczył komunikat "Aircraft is out of range" lub podobny.
Opublikował(a)
17 rok temu.. A konkretnie ? ,
rozumiem że Cargo rozładowałeś , aby zabrać paliwo ?
Opublikował(a)
17 rok temuNo i koniec. Trasa UKFF-OICC okazuje się dla FSA poza możliwościami DHC7 :/
Opublikował(a)
17 rok temuDobra !
Panowie czy już wiadomo kto leci i czym leci ?, jak sa chętni na konkretne terminy to podawałć, może jakiś nasz samolot przelici w sumie całą trase ?
Jak już pisałem miałbym małą chrapkę na C-130 , ale moge latac dopiero po 20.12.09 (ale za to od rana :) , bo mam wolne do nowego roku...:yahoo: )
Igor, wstawiłem Ci SP-PLD do serwisu, co masz latać w taka podróż jakimś "przechodzonym" sprzętem..
Opublikował(a)
17 rok temuRafał,
jeżeli do jutra nie dasz odpowiedzi, to zabieram w podróż SP-PLD.
Opublikował(a)
17 rok temuCo do zaladunku i paliwa to po zaistalowaniu w "start" w all proghrams w flight sim znajdziesz aircraft configuration editor.
Tam ustalasz ile i jakiego cargo badz ludzi chcesz zabrac oraz lejesz paliwo. Z paliwem mozesz sobie dac spokoj jesli polecisz w FSA,Client zatankuje za ciebie.
Co do ilosci paliwa to jest to ladnie opisane w manualku do C130. Jest to zreszta tylko tlumaczenie z oryginalnego dodatku.
Dla przykladu:
kolwanie-360 gal.
start-660 gal
1h lotu-880 gal
kazda kolejna h lotu- 588 gal
znizanie 10 min- 800 gal
Na lot 1,5 h zabieramy 4000h . Do tego 15 % rezerwy to daje 4600,do tego 45 minut obowiazkowej rezerwy i na dolot do zapasowego lotniska czyli w sumie jakies 5500 galonow.
Ile dokladnie wychodzi na roznych dystansach mozesz zobaczyc rowniez w FSA w raportach z lotow.
Pamietaj ze C130 ma turbiny pracujace ze stala przedkoscia,zmienia sie tylko skok smigiel. Znizajac i dlawiac ciag nie da sie wiec "nie zuzywac"paliwa.
Wysokosci na ktorych zazwyczaj latam to FL200 do 240.
Z pelnym obciazeniem ciezko jest wejsc na 240. W goracym klimacie ,gdy powietrze jest niezbyt geste, latam zazwyczaj ponizej FL200.
Co do treningu z ladunkeim to zalezy od ciebie.
Mozesz latac na pusto , bedzie o wiele latwiej. Jednak by poznac C130 trzeba cwiczyc z roznym ladunkiem i co wazne na lotniskach polozonych na roznych wysokosciach. Roznica w zachowaniu pustego a zaladowanego C130 jest spora i ladnie odwzorowana.Zreszta co sie dziwic, ex RAF piloci (c130) brali udzial w tworzeniu tego dodatku.