- Strona główna
- Forum
- Poland Cargo VA
- Vatsim event's
- [30.04 - 17.05.2010] Propp The Europe 2010
[30.04 - 17.05.2010] Propp The Europe 2010
Ostatnia aktualizacja 15 rok temu
DEL. ! ;)
oczywiście że plotłem....
sorki, po prostu jak ujrzałem ZIP'a to do niego nie zajrzałem....
oczywiście że plotłem....
sorki, po prostu jak ujrzałem ZIP'a to do niego nie zajrzałem....
Edytowany przez aszczupal dnia 16-05-2010 09:20, 16 rok temu
Coś waść pleciesz!
http://www.vateud.org/files/LoA6Mar2004.zip
http://www.vateud.org/files/LoA6Mar2004.zip
Szanowni koledzy !
Oj cos cieniutko wypadlismy jako organizator Eventu...
Jedynie Igor doleciał do celu (poprawcie mnie jeżeli sie mylę )
do wieczora jeszcze czas na dolecenie... więc urlop/zwolnienie... i za stery...
do północy dacie radę... :)
.a tak po prawdzie to ja sam jestem jeszcze "w lesie.." tzn na Malcie.
..a nagrody czekają....
Oj cos cieniutko wypadlismy jako organizator Eventu...
Jedynie Igor doleciał do celu (poprawcie mnie jeżeli sie mylę )
do wieczora jeszcze czas na dolecenie... więc urlop/zwolnienie... i za stery...
do północy dacie radę... :)
.a tak po prawdzie to ja sam jestem jeszcze "w lesie.." tzn na Malcie.
..a nagrody czekają....
Edytowany przez aszczupal dnia 20-05-2010 10:06, 16 rok temu
Może jakiś dodatkowy termin dla spóźnialskich.....? :ubbio:
...ja dziś planuje odwiedzić Brukselkę... a może i Luksemburg.

Cytat
Willy napisał/a:
Może jakiś dodatkowy termin dla spóźnialskich.....? :ubbio:
W każdych przepisach jest luka, w naszych też
Jak dzisiaj wyślesz zgłoszenie i do niedzieli dolecisz do Warszawy to masz szanse na losowanie
Cytat
Noker napisał/a:
W każdych przepisach jest luka, w naszych też
Jak dzisiaj wyślesz zgłoszenie i do niedzieli dolecisz do Warszawy to masz szanse na losowanie
To się będę musiał sprężać.... dopiero do Luksęburga doleciałem.
Leciałem z kolega z Heatrow, ...co on wyprawiał nad Brukselką, oczywiście kontrlola przy starcie i TWR GND w Brukselii.
Ja to luzik... tylko, jak zwykle zjechałem z pasa... i stoje, szukam standu. GND mnie pogania, a ja mu "I look on map, I first time on this airport", albo cos takiego... odpowiedział ok, napisał jak kołować i już się nie czepiał :)
...za to kolega:
Cytat
EBBR_TWR: SP-SKA, Do you want 07L? You are already very low
PLC045 -> SP-SKA [private]: .30 zamiast .35
SP-SKA: I want 25 L. my plane is broken then I go slow
PLC045 -> SP-SKA [private]: ...bynajmniej u mnie tak bylo
EBBR_TWR: SP-SKA, Roger
SP-SKA -> PLC045 [private]: i app wlaczyc dopiero jak bede na prostej tak ? czy jak dostane zgode to dopierp ?
SP-SKA -> PLC045 [private]: ja zawsze boje sie ze nie zlapie mnie bo bedzie za pzono
PLC045 -> SP-SKA [private]: co ty mu piszeszesz? samolot ci sie posul :P
PLC045 -> SP-SKA [private]: popsul* ?
SP-SKA -> PLC045 [private]: bo miowi mi ze za wolno lece
SP-SKA -> PLC045 [private]: co mam mu powiedziec :P
PLC045 -> SP-SKA [private]: widze lol
PLC045 -> SP-SKA [private]: ja podchodzlem szybk, bo KLM siedzial na plecach
SP-SKA -> PLC045 [private]: za mna nie ma nikogo
PLC045 -> SP-SKA [private]: 200kt to 10nm i 180 kt do 4 nm, dopiero zwolnilem do 110kt
SP-SKA -> PLC045 [private]: a jak bedzie to wali mnie to, niech sobie zwolni
PLC045 -> SP-SKA [private]: oki tu czekaja na ciebie, a na pewno chca isc spac :P
EBBR_TWR: SP-SKA, you are below minimum safety altitude. Are you continuing for ILS 25L?
SP-SKA: yes sir
SP-SKA: what is minimum alt ?
SP-SKA: how is ??
EBBR_TWR: SP-SKA, MSA is altitude 4500
SP-SKA: must I climb to that alt ?
EBBR_TWR: SP-SKA, you are okay now, but next time only descent to 3000 when on the ILS
SP-SKA: ok, I remember that :)
SP-SKA -> PLC045 [private]: widze lotnisko ale mnie nie lapie ils
SP-SKA -> PLC045 [private]: co jest ?
EBBR_TWR: SP-SKA, here you can cross departing traffic you see
SP-SKA -> PLC045 [private]: a pipczy mi
PLC045 -> SP-SKA [private]: hehe, mi tak nie pisal :D
SP-SKA: yes I see, but ILS doesn't work yet
PLC045 -> SP-SKA [private]: 110.30 mnie zlapalo
EBBR_TWR: SP-SKA, that is because you are still 10nm away
EBBR_TWR: SP-SKA, turn left 060
SP-SKA: hdg 060
EBBR_TWR: SP-SKA, I will guide you onto the ILS
SP-SKA: could you vectored me to ils ?
EBBR_TWR: SP-SKA, affirm
SP-SKA: thanks :)
SP-SKA: freq ILS is 110,30 ??
EBBR_TWR: SP-SKA, standby
SP-SKA: ok
EBBR_TWR: SP-SKA, affirm ILS25L is 110.30
PLC045 -> SP-SKA [private]: mówiłem.... a w FMC masz 110.35 :)
SP-SKA: on my airac was 110,35
SP-SKA: so it was wrong
SP-SKA: I miss the approach ... could You vectored me to it ?
EBBR_TWR: SP-SKA, roger, already looking
EBBR_TWR: SP-SKA, vectoring you to ILS 25L
SP-SKA: yes
SP-SKA -> PLC045 [private]: nie zlapal mnie ils
SP-SKA -> PLC045 [private]: dziwne
SP-SKA -> PLC045 [private]: minalem lotnisko
PLC045 -> SP-SKA [private]: odbierasz?
SP-SKA -> PLC045 [private]: slysze
SP-SKA -> PLC045 [private]: ale wczesniej mialem podana vora
PLC045 -> SP-SKA [private]: app wcisneles?
SP-SKA -> PLC045 [private]: a teraz zniknelo mi
SP-SKA -> PLC045 [private]: doszlo do zera i nic
SP-SKA -> PLC045 [private]: tak
PLC045 -> SP-SKA [private]: laduj visual i juz ;p
EBBR_TWR: SP-SKA, turn right 160
PLC045 -> SP-SKA [private]: ja tak robie
SP-SKA -> PLC045 [private]: ale dlaczego nie zlapal ?
SP-SKA: hdg160
PLC045 -> SP-SKA [private]: ale ma zabawe z toba
PLC045 -> SP-SKA [private]: kontroluje kropke :P
SP-SKA -> PLC045 [private]: ale co zrobilem zle ?
EBBR_TWR: SP-SKA, turn right 220, cleared ILS 25L report established
SP-SKA -> PLC045 [private]: skoro lecialem
SP-SKA: hdg 220. cld ils est
SP-SKA -> PLC045 [private]: no, przechwycil
PLC045 -> SP-SKA [private]: nie leciales jak trzeba, w/g map
SP-SKA -> PLC045 [private]: ale nie wiem ile do pasa
PLC045 -> SP-SKA [private]: no, nie ma DME
SP-SKA -> PLC045 [private]: nie podaje mi odleglosci DME
SP-SKA -> PLC045 [private]: a nadaje
SP-SKA -> PLC045 [private]: schyodze
SP-SKA: req est
EBBR_TWR: SP-SKA, cleared to land rw 25L, winds 340@6
SP-SKA: cld to land, wind 240@6
SP-SKA -> PLC045 [private]: jestes jedyny na lotnisku :P
EBBR_TWR: SP-SKA, Hij vroeg om vectors omdat hij de approach gemist had ... hij niet eens in de buurt
SP-SKA -> PLC045 [private]: kretyn po belgijski nawija do mnie
EBBR_TWR: SP-SKA, Welcome to Brussels, contact ground on 121.870
SP-SKA: welcon in Brussels ;-) contact gnd 121,87, bye and thank's for help sir :)
PLC045 -> SP-SKA [private]: hehe
EBBR_TWR: SP-SKA, you're welcome
EBBR_GND: EBBR_TWR, SP-SKA
PLC045 -> SP-SKA [private]: przetlumaczylem
PLC045 -> SP-SKA [private]: Poprosił o wektory, bo miał nieodebrane podejście ... On nie jest nawet blisko
SP-SKA: good evening sir, stand at taxi C4, req taxi to gate
EBBR_GND: SP-SKA, Welcome to Brussels sir, Taxi to gate 238 via C4, cross RWY 02, E3, Inners and S
SP-SKA: taxi to gate 238, via C4, cross RWY02, E3 Inners and S
EBBR_GND: SP-SKA, Permission to cross RWY 02
EBBR_TWR -> PLC045 [private]: I'll do Luxembourg Approach for you if you wish
PLC045 -> EBBR_TWR [private]: yes
EBBR_TWR -> PLC045 [private]: Ok, I'll log off as TWR when you're airborne and go to Lux APP
PLC045 -> EBBR_TWR [private]: ok goodbye going to tower
EBBR_GND: SP-SKA, Welcome to Brussels sir, have a good evening
SP-SKA: thank,s for control :-) Have a nice evening sir :) bye
SP-SKA -> PLC045 [private]: jestes ???
PLC045 -> SP-SKA [private]: tak, ale lece dalej
SP-SKA -> PLC045 [private]: gdzie
SP-SKA -> PLC045 [private]: juz wystartowales ?
PLC045 -> SP-SKA [private]: ELLX
EBBR_GND -> PLC045 [private]: When is your departure time? :)
SP-SKA -> PLC045 [private]: masz scenerie ?
PLC045 -> EBBR_GND [private]: yes, I ready
EBBR_GND -> PLC045 [private]: ok ready when you are :)
PLC045 -> SP-SKA [private]: tak
SP-SKA -> PLC045 [private]: Twój angielski jest boski :D
EBBR_GND: PLC045, Taxi to B1 via A6, B8 and OUT
EBBR_GND: PLC045, Local QNH 1030
ELLX_APP: PLC045, apologies
PLC045: no problem :)
Wiem.... tak nie ładnie obsarowywać kolegę.... ale nie mogłem się powstrzymać :D
Chyba leciał bez map, więc stad te problemy... latał jak chciał po całym obszarze... i do tego tak nisko, że mu TWR zwrócił uwagę, że ma niebezpiecznie niski poziom lotu :D
A ja później skoczyłem do Luksemburga, żeby zjeść lux burga :D
GND poczekał, aż dokołuje do pasa, a twr dał "after takeoff contakt Luksenburg app on 118,9" Zdziwko mnie złapało, bo nie było nikogo zalogowanego... ale jak doleciałem, to był :)
Czekał na mnie, jedynego, jak zaparkowałem, to od razu się zmył.
Albo mają tam mało samolotów, albo są bardzo mili. :)
A scenerie mają free, mapy są, więc będzie tam można czasami latac....
...a i paliwo taniutkie ...po 1,26v$ więc można tam robić przystanek na tankowanie jak się będzie za dużą wodę lecieć :D
Edytowany przez Noker dnia 21-05-2010 00:07, 16 rok temu
Mój kolega z reala... lata na FS9 od stycznia, a online gdzieś od marca...
Ciągle truje, bo nawet scenerii nie umie zainstalować (czytaj= jest za leniwy, żeby readme przeczytać, a angielski zna bardzo dobrze)... przez godzinę fix do scenerii której nie miał instalował, bo myślał że to sceneria... a wystarczyło plik ".txt" przeczytać... ...przeczytał, jak mu go na GG skopiowałem i już od razu wiedział, że nie to instaluje.
Ale nauczy się, ...o ile zacznie czytać instrukcję :)
PS: Ja nie mam pojęcia, dlaczego ludzie którzy nie wiedzą jak coś zrobić, nie chcą pierw przeczytać instrukcji... :ubbio:
Ciągle truje, bo nawet scenerii nie umie zainstalować (czytaj= jest za leniwy, żeby readme przeczytać, a angielski zna bardzo dobrze)... przez godzinę fix do scenerii której nie miał instalował, bo myślał że to sceneria... a wystarczyło plik ".txt" przeczytać... ...przeczytał, jak mu go na GG skopiowałem i już od razu wiedział, że nie to instaluje.
Ale nauczy się, ...o ile zacznie czytać instrukcję :)
PS: Ja nie mam pojęcia, dlaczego ludzie którzy nie wiedzą jak coś zrobić, nie chcą pierw przeczytać instrukcji... :ubbio:

Cytat
Willy napisał/a:
Ciągle truje, bo nawet scenerii nie umie zainstalować (czytaj= jest za leniwy, żeby readme przeczytać, a angielski zna bardzo dobrze)... :ubbio:
Wybacz Willy ale umarłem ze śmiechu prawie. Kolega podstawowych słów nie rozumie. Koleś z EBBR twr napisał Ci że zaloguję się jako APP w ELLX po twoim starcie a ty mu napisałes "ok goodbye going to tower". Ale to musiało wszystko śmiesznie wyglądać ;) Przepraszam że się nabijam ale naprawdę poprawiłeś mi chumor. Dzięki wielkie :)
"SP-SKA -> PLC045 [private]: kretyn po belgijski nawija do mnie" widziałem film, na którym polski kontroler do pilotów z Austrian Airlines odezwał się "Dzień dobry, maintain ...."
Edytowany przez daniel dnia 21-05-2010 17:24, 16 rok temu
OT. Bez obrazy, ale jak można nazywać kogoś kretynem? Na trasie przelotu też zostałem pożegnany przez kontrolera w jego języku. Było sympatycznie (odpowiedziałem "Dobranoc" :)).
A tak przechodząc do sedna: Rafał, może lepiej sprecyzować czy nagrody są przyznawane w ustalonej kolejności (np. pierwszy dostaje C130 etc.), czy poprzez wybrannie przez szczęśliwców nagrody.
A tak przechodząc do sedna: Rafał, może lepiej sprecyzować czy nagrody są przyznawane w ustalonej kolejności (np. pierwszy dostaje C130 etc.), czy poprzez wybrannie przez szczęśliwców nagrody.
Edytowany przez mrozigor dnia 21-05-2010 17:49, 16 rok temu
Cytat
daniel napisał/a:
Wybacz Willy ale umarłem ze śmiechu prawie. Kolega podstawowych słów nie rozumie. Koleś z EBBR twr napisał Ci że zaloguję się jako APP w ELLX po twoim starcie a ty mu napisałes "ok goodbye going to tower". Ale to musiało wszystko śmiesznie wyglądać ;) Przepraszam że się nabijam ale naprawdę poprawiłeś mi chumor. Dzięki wielkie :)
Ty wiesz, że ja dopiero teraz zobaczyłem, że to pisał gość z TWR, wtedy myślałem, ze to GND, musiałem coś źle spojrzeć :P
Zrozumiałem, że chce już się wylogować, dlatego mu tak odpisałem ;) ...nie przeczytałem dokładnie, bo jeszcze wszystko ustawiałem i do tego kolego ciągle pisał na prw.
Ale przyznaje się, że angielski znam bardzo słabiutko... żeby nie powiedzieć, że wcale nie znam :P. Ale zwroty pozwalające latać na VS znam ...gorzej, jak ktoś używa niestandardowych, wtedy mam problem :@
Domyśliłem się, że siądzie na APP w Luksemburgu, po tym jak mi dał zgodę na start i kazał się po stracie skontaktować na z Luksemburg zbliżanie ;)
PS: Jak widać, latanie na VS dobrze wpływa na zdrowie... bo śmiech to zdrowie :D

Edytowany przez Willy dnia 21-05-2010 19:10, 16 rok temu
Fakt że ktoś nie zna angielskiego nie jest czymś starszym, nie jest to twój język ojczysty a jak wygląda nauka w szkole wiem z doświadczenia.
Śmieszne dla mnie było zachowanie twojego znajomego, który ludzi wyzywa a piszę w "czasie przeszłym" o tym co dopiero się wydarzy "SP-SKA: could you vectored me to ils ?"
To że czegoś nie zrozumiałeś to nic dziwnego, powiesz do Irlandczyka 30 - "tirty" jak mówią w USA a nie "torti" to on nie zrozumie.
Śmieszne dla mnie było zachowanie twojego znajomego, który ludzi wyzywa a piszę w "czasie przeszłym" o tym co dopiero się wydarzy "SP-SKA: could you vectored me to ils ?"
To że czegoś nie zrozumiałeś to nic dziwnego, powiesz do Irlandczyka 30 - "tirty" jak mówią w USA a nie "torti" to on nie zrozumie.
Edytowany przez daniel dnia 21-05-2010 19:16, 16 rok temu
Tylko, że on do mnie napisał, a nie powiedział... :)
Ale na sierro, dopiero jak mi tu, na forum zwróciłeś uwagę, to zobaczyłem, że to pisał kontroler z TWR a ja myślałem, że GND i ma zamiar się wylogować i chciałem o zgodę poprosić TWR :D ...ale w końcu normalnie prośba była skierowana do GND ;)
A co do kolegi, to jak będzie chciał, poświęci zawsze troszkę czasu na zainstalowanie scenerii i znalezienie map, to będzie z niego dobry pilot. ...gorzej, że jest leniwy i zawsze chciałby mieć wszystko podane na tacy.
Co do wymowy, to raz poleciałem do czech... długo zastanawiałem się w jakim kierunku lecieć jak dostałem komendę na voice "turn hdg ziro wan ziro" ...kilkadziesiąt sekund się zastanawiałem, co to jest ten "wan"
Ale na sierro, dopiero jak mi tu, na forum zwróciłeś uwagę, to zobaczyłem, że to pisał kontroler z TWR a ja myślałem, że GND i ma zamiar się wylogować i chciałem o zgodę poprosić TWR :D ...ale w końcu normalnie prośba była skierowana do GND ;)
A co do kolegi, to jak będzie chciał, poświęci zawsze troszkę czasu na zainstalowanie scenerii i znalezienie map, to będzie z niego dobry pilot. ...gorzej, że jest leniwy i zawsze chciałby mieć wszystko podane na tacy.
Co do wymowy, to raz poleciałem do czech... długo zastanawiałem się w jakim kierunku lecieć jak dostałem komendę na voice "turn hdg ziro wan ziro" ...kilkadziesiąt sekund się zastanawiałem, co to jest ten "wan"

Śmieszna wymowa jedynki :). Poza tym sam latam "na wszelki wypadek" ze słownikiem zainstalowanym w komórce ;)
W dzisiejszym losowaniu Multi-Multi o godz. 22:15 LT padły nastepujące liczby:
46,37,76,43,09,39,15,56,24,28,36,78,61,16,33,19,17,74,72,77
Na naszej liście uprawnionych do losowania znajduje się osiem osób:
Nie padła żadna liczba w zakresie od 1 do 8 więc zgodnie z zasadami dodajemy każdemu 10 i tak:
Tym razem wyłaniamy wszystkich zwycięzców, oto oni:
I nagroda Captain Sim C-130 (FS9 lub FSX) - sponsorowane przez captainsim.com
powędruje do: Bartosza Buczarskiego
II nagroda Vroute.Premium - sponsorowane przez Michała Roka
powędruje go: Igora Mroza
III nagroda Polish Airports Vol.1 (FS9 lub FSX) - sponsorowane przez grupę Drzewiecki Design
powędruje do: Andrzeja Ciołka
Serdecznie Gratulujemy zwycięzcom losowania. Cieszy nas fakt, że wzięliście udział razem z nami w tej zabawie.
Pozostałym uczestnikom, którzy nie zostali wylosowani także dziękujemy, mimo że los tym razem się nie uśmiechnął do was.
Licznym Pilotom, którzy zaczęli trasę eventu i z różnych powodów nie dokończyli także dziękujemy za wspólne loty.
Archiwalne nagranie z przebiegu losowania jest dostepne na stronie: http://polandcargo.pl/events/propptheeurope2010/summary/
Pozdrawiam
Rafał Jarosz
46,37,76,43,09,39,15,56,24,28,36,78,61,16,33,19,17,74,72,77
Na naszej liście uprawnionych do losowania znajduje się osiem osób:
1 840360 LOT158 Marek Fronczek
2 898371 SAS521 Helge Hüttenrauch
3 930742 FDX901 Piotr Gruszka
4 931795 FSE101 Grzegorz Trzoch
5 959384 LOT18A Bartosz Buczarski
6 965325 PLC094 Igor Mróz
7 1088381 SPI123 Andrzej Ciołek
8 1127188 FSE109 Krzysztof Szkudlarek Nie padła żadna liczba w zakresie od 1 do 8 więc zgodnie z zasadami dodajemy każdemu 10 i tak:
11 840360 LOT158 Marek Fronczek
12 898371 SAS521 Helge Hüttenrauch
13 930742 FDX901 Piotr Gruszka
14 931795 FSE101 Grzegorz Trzoch
15 959384 LOT18A Bartosz Buczarski
16 965325 PLC094 Igor Mróz
17 1088381 SPI123 Andrzej Ciołek
18 1127188 FSE109 Krzysztof Szkudlarek Tym razem wyłaniamy wszystkich zwycięzców, oto oni:
I nagroda Captain Sim C-130 (FS9 lub FSX) - sponsorowane przez captainsim.com
powędruje do: Bartosza Buczarskiego
II nagroda Vroute.Premium - sponsorowane przez Michała Roka
powędruje go: Igora Mroza
III nagroda Polish Airports Vol.1 (FS9 lub FSX) - sponsorowane przez grupę Drzewiecki Design
powędruje do: Andrzeja Ciołka
Serdecznie Gratulujemy zwycięzcom losowania. Cieszy nas fakt, że wzięliście udział razem z nami w tej zabawie.
Pozostałym uczestnikom, którzy nie zostali wylosowani także dziękujemy, mimo że los tym razem się nie uśmiechnął do was.
Licznym Pilotom, którzy zaczęli trasę eventu i z różnych powodów nie dokończyli także dziękujemy za wspólne loty.
Archiwalne nagranie z przebiegu losowania jest dostepne na stronie: http://polandcargo.pl/events/propptheeurope2010/summary/
Pozdrawiam
Rafał Jarosz
Igor, GRATKI!!! Vroute.Premium na pewno Ci się przyda ;)
Ja osobiście trasę mam zamiar dokończyć. Nie wiem w jakim czasie, przede mną najdłuższe odcinki. Dziś dotarłem do Paryża, więc można powiedzieć, że połowa lotnisk już zaliczona :)
...ale licząc nm, to jeszcze pewnie sporo brakuje do połowy.
Ja osobiście trasę mam zamiar dokończyć. Nie wiem w jakim czasie, przede mną najdłuższe odcinki. Dziś dotarłem do Paryża, więc można powiedzieć, że połowa lotnisk już zaliczona :)
...ale licząc nm, to jeszcze pewnie sporo brakuje do połowy.

Dzięki bardzo. Ja to mam szczęście - utrafiłem to, na co polowałem :)
Edytowany przez mrozigor dnia 24-05-2010 17:14, 16 rok temu
hehe pamietam jak rozmawialismy o vroute na którymś etapie
No i jestem. :)
Co prawda odrobinę spóźniony, ale zlot uważam za Baardzo udany !
Na niektórych lotniskach byłem po raz pierwszy, niektóre (EHAM) jeszcze będą mi się śniły, kontrolą (tam gdzie była, a chyba miałem szczęście bo na 80% trasy była..) jestem zachwycony.. Ci goście nie dość że nie mają pretensji, jak się nie zna lotniska, to jeszcze Ci pomogą w trafieniu na stand..
teraz przerwa i wsiadam do czegoś troszkę szybszego.. !
..do miłego..
Adam
Co prawda odrobinę spóźniony, ale zlot uważam za Baardzo udany !
Na niektórych lotniskach byłem po raz pierwszy, niektóre (EHAM) jeszcze będą mi się śniły, kontrolą (tam gdzie była, a chyba miałem szczęście bo na 80% trasy była..) jestem zachwycony.. Ci goście nie dość że nie mają pretensji, jak się nie zna lotniska, to jeszcze Ci pomogą w trafieniu na stand..
teraz przerwa i wsiadam do czegoś troszkę szybszego.. !
..do miłego..
Adam
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.