O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Przedstaw się.

Ostatnia aktualizacja 14 rok temu
D
dawid98Junior
Opublikował(a) 17 rok temu
Tak w ogóle to się przywitam

Witam jestem Dawid
mieszkam w Rzeszowie
pobliskie lotnisko EPRZ.
J
JarekWeteran
Oj Dawid,
Jesli chcesz byc pilotem to musisz czytac uwazniej.
Przedstawa sie - chodzilo o to co napisales powyzej lecz nie tylko.
Jestesmy VA latajaca na Vatsim, wiesz co to? Jesli tak to jaki nalot masz. Jakie maszynki znasz?Mowiac "znasz" nie mam na mysli jak wyglada tylko np gdy Cie zapyta ktos jakiej szerokosci pasa Ci potrzeba by wykonac recetrack i nie zjechac z pasa to Ty bedziesz w stanie podac liczby, wiesz co to STAR i SID?
Generalnie w przeciwienstwie do wielu innych VA my nie stawiamy minimalnych wymagan dla kandydatow jednak kandydat musi sie "okreslic" co umie a czego nie. Dopierao wtedy mozna bedzie ustalic co robic dalej. Jesli kandydat nie posiada wystaczajacej wiedzy najpierw bedzie musial sie wyszkolic i dopiero wtedy bedzie mogl wykonywac loty z naszym callsign.

Tak wiec uporzadkuj mysli,bo dotychczasowe wypowiedzi sa raczej chaotyczne, i "okresl" sie.
NokerNokerSuper administrator

Cytat

Jarek napisał/a:
... jakiej szerokosci pasa Ci potrzeba by wykonac recetrack i nie zjechac z pasa ...

to pytanie podchwytliwe jest troche ;]
D
dawid98Junior
nie latam na vatsim tylko na innym serwisie na B737 a pas to taki jak w EPRZ
D
dawid98Junior
nie wiem dokładnie jak to się konfiguruje tego fs do latania na vatsim (próbowałem mam zainstalowane squchawk box)
D
dawid98Junior
I mój problem się powtórzył loguje się do kategorii logowanie do systemu daje zarezerwuj lot a tam pusto co jeszcze muszę zrobić?
Skoro kolego nie wiesz "jak to się konfiguruje tego fs do latania na vatsim" to o czym my tu rozmawiamy?
Jakie masz doświadczenie w lataniu? Ciężko napisać? pchasz się do tego jak ćma do ognia a tyle razy już koledzy prosili żebyś napisał. Jakie samoloty? jakie procedury? co potrafisz?

zerknij sonie na stronę pl-vacc tam wszystko jest opisane krok po kroku co trzeba umieć i co trzeba wiedzieć żeby zacząć latac na vatsim.

Tak, PLC to linia latajaca w warunkach VATSIM, i nie bedziemy tego zmianiać.
D
dawid98Junior
umiem procedury dolotowe do epwa np Maria1Uniform Adlar1Uniform latać na B737 co jeszcze trzeba dodać? Ale jak trzeba latać na VATSIM to coś wykombinuje
J
JarekWeteran
Powiem znow: "oj Dawid"
Tak jak mowi Rafal, latamy na Vatsim czyli symulowanej przestrzeni powietrznej i amen.
W sprawie B737 stwierdzam ze nie znasz maszyny bo odpowiedz "taki jak EPRZ" to nie jest odpowiedz.
By nie byc goloslownym podam przyklad.
Ja znam troche C130 choc wylatalem nim zaledwie okolo 500h online.

By zawrocic potrzebuje pasa szerokosci 74 stop (dla podwozia) i 170 stop (kola) wolnej przestrzeni by nie zachaczyc czegos skrzydlami.
Takie info nazywamy znajomoscia maszyny.

Zastanow sie dobrze .Latanie na vatsim to symulacja reala. Tu trzeba duzo i wlasciwie ciagle sie uczyc. Jesli chcesz sie uczyc ,to oki, ale z tego co widze wiele pracy przed Toba. jesli oczekujesz szybkich efektow to zostan przy serwerze na ktorym latasz.
Idz za rada Rafala i zajzyj tu:

http://www.pl-vacc.org/pol3/index.php

Poczytaj, przemysl( tu tez znajdziesz info jak laczyc sie z vatsim) , i poinformuj o decyzji.

PS
Nie napisales jak u Ciebie z angielskim.
Bez tego jezyka bedziesz mogl latac tylko nad Polska bo poza nie dogadasz sie z ATC.

PPS
FSA czyli Fsairlines ,to tylko maly dodatek do vatsim.
Edytowany przez Jarek dnia 23-10-2009 21:57, 17 rok temu
D
dawid98Junior
ok widzę że jesteś obeznany w temacie nie dogadamy się za bardzo na forum jeśli znalazłbyś czas to daj mi znać na gg 5667626 i wtedy powiem ci dokładnie co umiem a czego nie i wtedy ocenisz czy się tu nadaje itp.
M
mrozigorAdministrator
Dawid. List mamy Ci wysłać z prośbami czy co? Napisz po kolei: Imię, Nazwisko, Miejscowość, Ilość godzin spędzonych za sterami, Coś o sobie, Doświadczenie które nabyłeś, Co potrafisz, Co chciałbyś się poduczyć ,w jednym poście. Czy CV też będziesz oddawał w pięciu kopertach i w różnych dniach (w dodatku niechlujnie napisanych)?? Przemyśl to sobie.
Edytowany przez mrozigor dnia 24-10-2009 11:45, 17 rok temu
D
dawid98Junior
Dawid Zagórowski Rzeszów latam już jakieś 2 lata umiem podstawy nawigacji umiem podejścia ILS słabiej mi idą VOR/DME chciałbym się dowiedzieć co to są "sidy i stary" jeśli czegoś nie napisałem powiadomcie mnie napisze
K
KrystekUżytkownik
A masz konto na vatsim? Może to będzie kluczowe pytanie w tym wątku;)
http://www.obecnoscboga.1k.pl/
D
dawid98Junior
Mówiłem że nie ale jak trzeba to założę.Tylko pierwsze chcę się dowiedzieć jak tu dołączyć wogólę. Krystek daj mi znać na gg 5667626 mam do ciebie 1 pytanie.
Edytowany przez dawid98 dnia 24-10-2009 14:52, 17 rok temu

Cytat

dawid98 napisał/a:
umiem procedury dolotowe do epwa np Maria1Uniform Adlar1Uniform latać na B737 co jeszcze trzeba dodać? Ale jak trzeba latać na VATSIM to coś wykombinuje

Cytat

dawid98 napisał/a:
Dawid Zagórowski Rzeszów latam już jakieś 2 lata umiem podstawy nawigacji umiem podejścia ILS słabiej mi idą VOR/DME chciałbym się dowiedzieć co to są "sidy i stary" jeśli czegoś nie napisałem powiadomcie mnie napisze

Wiesz o czym piszesz?

mozesz rozwiązać ten test poniżej?

1. Co to jest Backtrack?
a) backtrack to jazda po pasie pod prąd
b) backtrack to procedura lądowania
c) backtrack to rodzaj holdingu
d) backtrack to inaczej cofanie (pushback)

2. Ile (czasowo) wynosi odlot na holdingu (leg) poniżej FL140?
a) 2 minuty
b) 1 minutę
c) 1,5 minuty

3. Procedura STAR to:
a) Procedura odlotu z pasa
b) Procedura dolotowa
c) Standardowe wytyczne kołowania po pasie

4. ZFW (zero fuel weight) to:
a) Masa statku powietrznego po załadowaniu pasażerów/bagażu ale bez załadowanego paliwa
b) Masa statku powietrznego po załadowaniu pasażerów/bagażu i paliwa
c) Masa statku powietrznego bez paliwa, pasażerów i bagażu

5. Pojęcie CAVOK w METAR oznacza:
a) Cloud and Visibility OK
b) Złą widzialność
c) Clouds and vertical overcast

6. Lecąc na HDG 270 stopni, lecisz na:
a) południe
b) wschód
c) zachód
d) północ

7. W polskiej przestrzeni powietrznej limit prędkości poniżej FL100 wynosi:
a) 200 kts
b) 180 kts
c) 250 kts
brak takiego limitu

8. OM oznacza:
a) Over minimum altitude
b) Over maximum altitiude
c) Outer marker
d) Onboard maps

9. Starty powinny odbywać się:
a) Z wiatrem
b) Pod wiatr
c) Z wiatrem bocznym
d) Wiatr nie ma znaczenia

10. Lecisz HDG 022, wykonujesz zwrot w lewo o 180 stopni. Twój nowy HDG to:
a) 180
b) 222
c) 202
d) 158

11. Przygotowujesz się do startu z pasa 22. Zmienia się wiatr i dostajesz polecenie kołowania do końca pasa, zawrócenia i przygotowania się do startu. Bedziesz startowal z pasa:
a) 06
b) 04
c) 22
d) 40

12. Ciśnienie 30.01 (inHg) to w przybliżeniu ciśnienie:
a) 1013 (hPa)
b) 1020 (hPa)
c) 1016 (hPa)
d) 1030 (hPa)

13. Gdy wykonujemy procedure STAR i brak dalszych instrukcji ze strony kontrolera:
a) wchodzimy w holding
b) zaczynamy podejście proceduralne od IAF
c) przypominamy się kontrolerowi
d) wchodzimy w holding i przypominamy sie kontrolerowi, a przy braku łączności rozpoczynamy podejście wg procedury

14. Jeden ze sposobów wejścia w holding to:
a) horizontal entry
b) vertical entry
c) direct entry
d) outside entry
M
mrozigorAdministrator
Wypadałoby dodać, że to test z AZTEC VA (z tego co widzę:)).
J
JarekWeteran
Kolego, tu wszyscy sa obeznani , poza tym nie ma sensu kontakt na pw poniewaz nie mamy tajemnic jesli chodzi o przymowanie nowych pilotow.

Jak masz wiedze to juz widac ,nie trzeba rozmow na gg. Musisz zaczac praktycznie od zera.
I najwazniejsze, naucz sie odpowiadac na pytania. Pytanie bylo ile godz nalotu masz a Ty odpisujesz ze 2 lata???? To zart??

Oki.
czy chcesz sie uczyc czy nie to juz Twoja sprawa.
Jesli chcesz to potraktuj test od Nokera jako poczatek.

Pozdrowionka.
D
dawid98Junior
1. Co to jest Backtrack?
a) backtrack to jazda po pasie pod prąd

2. Ile (czasowo) wynosi odlot na holdingu (leg) poniżej FL140?
b) 1 minutę

3. Procedura STAR to:
b) Procedura dolotowa

4. ZFW (zero fuel weight) to:

a) Masa statku powietrznego po załadowaniu pasażerów/bagażu ale bez załadowanego paliwa

5. Pojęcie CAVOK w METAR oznacza:
-

6. Lecąc na HDG 270 stopni, lecisz na:
zachód

7. W polskiej przestrzeni powietrznej limit prędkości poniżej FL100 wynosi:
c) 250 kts

8. OM oznacza:
c) Outer marker

9. Starty powinny odbywać się:
-

10. Lecisz HDG 022, wykonujesz zwrot w lewo o 180 stopni. Twój nowy HDG to:
d) 158

11. Przygotowujesz się do startu z pasa 22. Zmienia się wiatr i dostajesz polecenie kołowania do końca pasa, zawrócenia i przygotowania się do startu. Bedziesz startowal z pasa:
b) 04

12. Ciśnienie 30.01 (inHg) to w przybliżeniu ciśnienie:
d) 1030 (hPa)

13. Gdy wykonujemy procedure STAR i brak dalszych instrukcji ze strony kontrolera:
d) wchodzimy w holding i przypominamy sie kontrolerowi, a przy braku łączności rozpoczynamy podejście wg procedury

14. Jeden ze sposobów wejścia w holding to:
c) direct entry
Edytowany przez dawid98 dnia 26-10-2009 16:09, 17 rok temu
J
JarekWeteran
No to duzo pracy przed nami:ubbio:

Zacznij od tego:
http://aviation.home.pl/

Jak znajdziesz zagadnienia to popraw test.

PS
Pamietaj ze na vatsim obowiazuja zasady ze swiata realnego wiec wszelkie pomoce (ksiazki itd) dotyczace realnego latania sa jak najbardziej przydatne.
Pamietaj rowniez ze zasady z FSA nie zawsze sa zgodne z zasadami z reala. Dlatego nie ucz sie ich.
D
dawid98Junior
A na jakiej stronie jest ten test jeśli można dostać stronę
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.