O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

[30.04 - 17.05.2010] Propp The Europe 2010

Ostatnia aktualizacja 15 rok temu
M
mrozigorAdministrator
Opublikował(a) 16 rok temu
Nie wiem czy punk OMETA jeszcze istnieje. Zamiast tego leciałem z punktem IRKAL i wszystko grało ;)
A
aszczupalSuper administrator
OMETA już nie istnieje.., zamiast niego jest IRKAL , ale tattejsze ATS jest wyrozumiałe, (to jak u nas."na razie" ARDAG ):)
doleciałem do Rygi, ale warunki meteo fatalne, burza na podejściu i wiatr 20020kt , więc fajnie było...
CTR na EVRA nie mógł się nadziwić że mu zgłosiłem "vacate via C" , potem na PW stwierdził że żadko kto tam przylatuje i ma scenerię, o mapach to już nawet nie wspomnę.. (Rafałowi podesłałem co pisaliśmy..)
troszkę szkoda że nie można polecieć w jekiejś większej grupie, ja dzisiaj goniłem Igora, ale nie dogoniłem ..
wtedy można by było wysłaś do ichniejszego vacc'u posta z informacją o zlocie.. !
pozdrawiam
Adam
www.fsairlines.net/signatures/17438.png
J
JarekWeteran
Panowie, z Wilna do Rygi lecimy na pazystym bo to na zachod. Lecialem na FL140 a poe mna byl LOTowiec i chial wyzej, musial przeciac moj FL a bylem nad nim dokladnie.
Napisal na pw ze chce na FL150, ja mu ze to chyba nieteges bo leci na zachod. Po chwili odpowiedzial ze fakt ale :" zapatrzyl sie na jednego z PLC co lecial na FL150 ta traske"

Trzeba uwazac na takie szczegoly na zlotach bo potem na forum vatsim bedzie :):)

Oki, dotarlem do Tallina bo nie wiem jak jutro,czyli dzis, z lataniem bedzie.
ATC dopisalo mimo poznej pory.
Edytowany przez Jarek dnia 01-05-2010 02:26, 16 rok temu
A
Hm.. Jarku, a który to PLC ?
Jeżeli ktoś z nas popełnia błędy to po to jesteśmy linia żeby wzajemnie sobie pomagać i je elminować...
pozwoliłem sobie przejrzeć logi z naszych wczorajszych lotów, i wszystcy lecieliśmy na parzystym.. !
tylko trzeba dobrze patrzeć :) . Vataware ma taką "fajną" cechę , że zapamiętuje pierwsze wysłanie planu lotu . i np. u mnie zapamiętał FL150 , co było abslolutną nieprawdą... (popatrz na profil lotu)
Co to ATC , to napisałem CTR że że jeszcze jeden PL doleci , odpowiedział że postara się poczekać..
pozdrawiam
Adam
WillyWillyUżytkownik
A ja nie doleciałem do Rygi. Chciałem lecieć, Ale jak się zalogowałem to net padł. Co prawda wrócił za 10 min, ale już wszystko wyłączyłem, a że piątek i imprezka się szykowała, to już nie podchodziłem do lotu.
Dziś trzeba nadrobić, bo mam jeden lot w plecy.
www.fsairlines.net/signatures/29764.png
M
mrozigorAdministrator
To jak, lecimy dzisiaj razem? Godzina tak jak w planie :)
NokerNokerSuper administrator
Ja jutro dopiero ruszę do Rygi i Talina
A
Masakra :)
Razem z Igorem (znaczy On deczko wcześniej) wybraliśmy się dzisiaj EDDT-->EHAM .
I w zasadzie wszystko fajnie (kontroli od groma...i większość z nich to Bremen Radar ! ) gdyby nie EHAM.
Jak dolatywałem to był jeszcze APP, ale poszedł sobie, a CTR miał troszkę ruchu.. na poczatku to się troszkę napociłem na podejściu, jeden Jet przed i dwa za mną (a CTR mi mówi: "min 220kt"), Jak już się udało trafić na ścieżkę, to min 180 until 4nm .... a potem wychamuj tu panie... ATR nie jest taki skory do tego... wreszcie na granicy (a newet lekko po ) klapy na 30 i Touchdown.. Uff, teraz szybko w lewo... trafiłem na zjazd S4 (aha podejście NORKU2Ana RWY09) i do GND , a ten ze stoickim spokojem i daje "stand A46 via A4, A". No i się zaczeło... na plecach mi wisi jakiś "turkish" mapa w dłoń (Rafale sorki, ale o screenach to anim nie pomyślał...) i gdzie ja jestem, oczywiście przejechałem A4 i skręciłem w A5 , no i gdzie ten stand ?. okazało się że wydrukowałem sobie mapki po dwie na jednym A4 i za chole... nie dał się wyczytać z nich gdzie jest ta płyta A.. stoję troszkę. korek za mną... wreszcie dałem w prawo , stanałem na B i już... uff...
reasumując, drukujcie DU¯E mapki EHAM, i tak sobie mysle że taki przylot i odlot na EHAM to powinien być cześcią "egzaminu" do linii :) .
Igor poleciał dalej, a ja się relaksuję.. ;)
pozdrawiam
Adam
J
JarekWeteran
Na Heatrow bywa rowniez bardzo ciekawie :):), czasami nawet bardzo ,bardzo ciekawie :)
M
mrozigorAdministrator
Dokładnie Adamie. Taxiways długie na kilometr i wyczytaj jeszcze z mapki numer standu. Moja 7-ka bez problemu sama wychamowała na S1, więc miałem troszkę czasu na określenie pozycji płyty cargo etc. Mimo że mapy mam na A4 wydrukowane, to i tak nie bylo widać co i jak. I na zakończenie trzeba pamiętać, że niektóre drogi kołowania są jednokierunkowe (musiałem robić półpętlę do stanowiska A45:)).

PS. Panowie! Jak ktoś ma namiar na aktualny AFCAD dla EGLL, to proszę aby umieścił link na forum!

PPS. Już nieważne, znalazłem :)
Edytowany przez mrozigor dnia 05-05-2010 17:24, 16 rok temu
S
SlawekUżytkownik
Panowie ale tak to my się nie bawmy.
Myślę że wystarczy dla lotów PTE zabookować go zaraz przed odlotem.
Adam nie mam jak wykonać lotu!

Edit:

Sorry, Daniel dopiero mi wytłumaczył na czym sprawa polega. Nie wiedziałem że takie są tu plany lotów.
Edytowany przez Slawek dnia 08-05-2010 19:42, 16 rok temu
A
No niestety, ja przez weekend byłem "uziemiony" na EGLL (rodzina przyjechała)
Dzisiaj już odjeżdzają, więc będę Was gonił...
pozdrawiam
Adam
He he Adaś jak to mówią, Gość w dom, Bóg wie po co?
WillyWillyUżytkownik
No to jestem w Amsterdamie, też miałem jezdę....
Locik spoko. Przy starcie EDBB_APP, podczas kołowanie pojawił się GND i TWR, ale tu nie ma o czym pisać.... cały lot z kontrolą.
Zaczęło się jak wleciałem pod Amsterdam Radar....
Gość gadał jak katarynka, co drugie słowo musiałem się domyśleć. Od razu jak się zgłosiłem, to litania na dzień dobry i to w tempie kataryniarza... a mam przecież w remark's, napisane, żeby mówili wolno i wyraźnie. Zrozumiałem tylko zniżani i pas, dolotu już nie, więc powtórzył litanie... tez nic, powtórzył kolejny raz i już nie czekał na readback... oczywiście nie zrozumiałem, ale po chwili się domyśliłem. Później było lepiej, mówił troszkę wolniej i udało się zrozumieć.
APP spoko, głos spokojny i wyraźny, bez problemowo rozumiany. Dawał prędkości z jakimi lecieć. Pierw 220, później 200ias. Na podejściu nie podał prędkości, więc zredukowałem do 180 i jak się zapali czwórka na DME, to ściągnąłem przepustnice do zera.
Lądowanie bez problemów.... ale później... te ich mapy...
Stand 48 via A... bardzo blisko pasa, bo lądowanie było na 06. Szukam, szukam i nie widzę. W końcu GND pisze jak jechać, a wcześniej się zapytałem na tex czy czasami nie A4E, bo widziałem, że tam są miejsca dla "towarówek" ...ale nie. No jak mi napisał, to mu odpisałem, ze nie widzę tego standu na mapie i ruszyłem. Ale oczywiście w złym kierunku, zaczął mi mówić, zrobiłem chyba ze 3 kółka pomiędzy taxi A i B ...i wreście znalazłem na mapie.... w samym rogu przy A1 jest stand 48 i 49... No to mu napisałem, że już widzę na mapie gdzie to jest. ...bardzo blisko pasa.
Zaparkowałem, przeprosiłem i napisałem, że pierwszy raz tu przyleciałem.... więc zaprosił ponownie :)
www.fsairlines.net/signatures/29764.png
D
danielUżytkownik

Cytat

Zaparkowałem, przeprosiłem i napisałem, że pierwszy raz tu przyleciałem.... więc zaprosił ponownie :)

I tego mi właśnie w EPWW brakuje czyli kultury. U nas by było "jak nie potrafisz czytać map to się rozłącz i doucz.." szkoda gadać.

W realu jeszcze przed wylotem kapitan wie gdzie będzie parkował więc taka sytuacja na Vatsim to nic nadzwyczajnego.
Edytowany przez daniel dnia 13-05-2010 22:33, 16 rok temu
J
JarekWeteran
Vatsim w wielu przypadkach ,ze wzgledu na specyfike, rozni sie od reala. nasi natomiast za wszelka cene staraja sie tego niedostrzegac
Edytowany przez Jarek dnia 14-05-2010 00:05, 16 rok temu
Dla tych lecących troszku z tyłu. Wywiązała się sprawa polityczna na Cyprze. Oficjalny plan powinien mieć destynację LCLK Larnaca i jako alternative LCEN Ercan. Inaczej jak będzie CTR to trzeba bedzie zmieniać w trasie plan lotu.

Dlaczego i skąd sie to wzięło? dodałem Uwagę na stronce Eventu
zapoznajcie się z tym.
na FSA plan normalnie kończymy LCEN, natomiast plan na Vatsim LCLK, jak jest ATC prosimy o alternative, oni wysyłają cię na UNI i robisz swoje, jak nie ma lecisz normalnie na LCEN i tez robisz swoje.
Ze startem jest podobnie
Niezła jazda z tego powodu dzisiaj tam była, Igor umknął politycze ale mnie i SASa521 dopadli :]
M
mrozigorAdministrator
Przy locie LBSF-LROP FSA pokazał pazurek i przez to dokończę zlot poza tym systemem. Mam nadzieję, że nie będzie z tym problemu (vataware.com będzie dowodem :)).
Puść go sobie w transfer na LOWW
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.