O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Przedstaw się.

Ostatnia aktualizacja 14 rok temu
G
gplazaUżytkownik
Opublikował(a) 15 rok temu
Jest, czytałem, nawet udało mi się zrealizować swój pierwszy lot treningowy. Ogólnie oceniając lot - było nieźle po za światłami lądowania powyżej 10000ft, czekałem na HP rwy11, do lądowania szedł boeing 747 ze speedair'a no i zagadał mnie po starcie, a nawet chciał werbować ;)
Może ktos mógłby ocenić ten raport lotu i skrobnąć conieco, napewno ty Jarek jesteś guru w tych sprawach!!!
Ile zarobiłem ile straciłem, co nie tak z paliwem było, a z czasem to juz jakaś masakra 1,5 godz, a miało być 40 min.
Wystartowałem FS-a 0 14.20 , bo chciałem skonfigurować samolot, a w raporcie wyszła godzina odlotu jakaś 13.36 ???
Lot po trasie jak po sznurku i na crs speed FL20000 - około 290kts.
o co lata koledzy???
Edytowany przez gplaza dnia 28-01-2011 15:53, 15 rok temu
J
JarekWeteran
Nie jestem guru:P, od oceniania to wlasciwie Igor jest ,bo jest u nas instruktorem. Pamietaj tylko ze FL20000 to juz poza atmosfera:):):) Powinno byc FL200:) , Na zachod latamy po pazystych na wschod po niepazystych FL.

Tu mozesz znalezc swoje loty :) http://vataware.com/index.cfm
Edytowany przez Jarek dnia 29-01-2011 00:51, 15 rok temu
G
gplazaUżytkownik
sam nie wiem jak sie znalazło w moim poście FL20000??? Albo po prostu nie zauważyłem ;)
Czasem net mi szwankuje no i soft np. Lecąc na wysokości kursowej FMC obliczył mi prędkość schodzenia, wcześniej zaprog. wysokość powiedzmy
FL080 nad danym punktem nawigacyjnym. Dalej planuję zejście do 3150FT i dostaję Holding po danym kursie wg mapy. Ok, schodzę, dalej FMC HOLD- wpisuje dane, execute .... i dupa, cały lot muszę zaczynac od nowa, nie wiem czemu ale mi wyłącza FS-a???
Ale pewnie to temat do innego działu, więc jeśli nie pasuje to proszę go usunąć. :(
DbelicaDbelicaSenior
A wczesniej wywawalo tez?
Instalowales cos ostatnio? Pozdrawiam
www.fsairlines.net/signatures/8401.png
M
mrozigorAdministrator
Z paliwem wydaje się, że wszytko w porządku. Finansowo także na plusie, więc jest dobrze. Opóźnienia w trasie się zdarzają - czasami właśnie na h/p, czasami z powodu wiatru. Z tego co wiem, to czas odlotu to jest moment w którym koła odrywają się od pasa, a przylotu to moment zaciągnięcia hamulców. Czy przypadkiem nie zapomniałeś, że teraz mamy czas UTC +1h? ;) Innego wyjścia z godziną nie widzę.
G
gplazaUżytkownik
Damian wcześniej latałem na B737-300 i nic mi takiegi sie nie działo, dopiero jak zainstalowałem nowsze FSUIPC, najnowszy AIRAC do F1 ATR-72, samego ATR'a, DASH 7, no i FSA klient, od tego sie zaczęło...
Igor ja mam ustawiony czas w FS - flight time, bo wg mnie kiedy ustawie sobie później do odlotu ręcznie "czas lokalny" - na godzinę jak w planie lotu, to taki czas powinienem mieć w raporcie FSA. Czyż nie?
Jeśli cos mi nie gra z tym, to proszę Cię o parę wskazówek.
M
mrozigorAdministrator
Z tego co pamiętam, to FS ustawia dla nas czas +2, nie uwzględniając zmiany czasu. Jeżeli się mylę, to proszę o poprawienie. Natomiast godzina wylotu w FSA, to moment oderwania się kół od pasa, a nie włączenie FS-a ;) Pozdrawiam.
G
gplazaUżytkownik
Poszukuję manuala to DHC-7, wiem że to brzmi zabawnie, ale zanim wybiorę się nim gdziekolwiek to muszę go znać :)
Niby prosta maszynka, ale trzeba ją bardziej trzymać za j... (stery)
Noker, jak byś był na tyle uprzejmy i udostępnił mi powyższe materiały... będę wdzięczny,
Pytanie: dlaczego wciśnięty ALT na auto pilocie, pozwala na wchodzenie powyżej, lub zejście poniżej wklepanej wysokości?
- przy dodaniu gazu w zakręcie, nie trzyma mi zadanych parametrów :ubbio:
Potrzebuję też paru wskazówek do planowania lotu po trasie, pewnie tu się kłania obsługa gps-a, z którym nigdy nie latałem wcześniej.
pozdrawiam wszystkich tu obecnych. Cierpliwości - co złego to nie ja ;)
Edytowany przez gplaza dnia 08-02-2011 17:34, 15 rok temu
J
JarekWeteran
:):) i to jest wlasciwe podejscie, przeciwienstwo tych ktorzy twierdza ze potrafia latac wszytkim:):)
Wytwaj w tym:yahoo:
NokerNokerSuper administrator
Grzesiu szukaj na tych stronach:
http://members.aon.at/~slenz/dash7.html
http://www.flightsimonline.com/dash7/
ale niewiem czy coś znajdziesz.
Ja sie go nauczyłem na pamięć latając z Check-listą, moge poszukać która to.
Planowanie paliwka cirke about 700/800 na 1h lotu przy pełnej ładowni, z pustą rzadko latam :D
A
aszczupalSuper administrator
Grzesiu, zapomnij o GPS !
Jest coś takiego jak VasFMC http://www.vas-project.org/ jego się naucz, do tego aktualna baza AIRAC i jesteś w pełni RNAV :)
..co oczywiście w niczym nie przeszkadza w lataniu "klasycznym" czyli VOR,NDB , ale zauważcie że to już powoli odchodzi do lamusa..
pozdrawiam
Adam
www.fsairlines.net/signatures/17438.png
WillyWillyUżytkownik
Posiadam cheakliste w pdfie do tego modelu, zainteresowanym wyśle na maila.
www.fsairlines.net/signatures/29764.png
NokerNokerSuper administrator
O tej piszesz: http://www.faatest.com/simchecklists/FS9DASH7.ZIP
G
gplazaUżytkownik
Jeśli o mnie chodzi to chętnie wezmę te checklisty do DASH-7
Mam vasFMC sciągnąłem, trochę mnie rozbroił, całkiem inny jest od standardowego FMC. Ale fajne tutoriale do niego są dostępne na Youtube.
Jak go włączyć będąc już w kokpicie?
M
mrozigorAdministrator
Zależy jaką wersję ściągnąłeś - ja mam jako osobny program, więc po prostu uruchamiam z menu "Start".
G
gplazaUżytkownik
jakiś vasFMC-2.0a9, w pakiecie 3 arbuzy i 1 benek ;)

M
mrozigorAdministrator
Hmm, podejrzewam, że ściągnąłeś wersję "Gauge", a nie wiem, jak to się instaluję - powinno być w manualu. Ja mam wersję "Standalone".
A
aszczupalSuper administrator
http://files.vas-project.org/file.php....php?id=17
wersja "standalone" powyżej.
Oczywiście gagues sie tez nadaja, ale trzeba poedytować panel samolotu , to już nie jest trywialne !
polecam, to to dobrym FMC w dobrej cenie !
pozdrawiam
Adam
www.fsairlines.net/signatures/17438.png
K
Kamil2602Użytkownik
Opublikował(a) 14 rok temu
Witam! Mam na imię Kamil, latam na VATSIM od ponad roku. Najbardziej lubię maszynki takie jak: B737, B747, B767, i może być ATR. Największe trudności sprawiają mi sytuacje niecodzienne (miałem już parę i się jakoś udało :)) Mam nadzieję, że nasza współpraca będzie owocna.

P.S Plus dla Damiana, bo to on mnie zachęcił do latania dla was :)

Pozdrawiam
Kamil Kowalski
DbelicaDbelicaSenior
Opublikował(a) 14 rok temu
Hey Kamil , miło że do Nas dołączyłeś :) Tak jak Ci tłumaczyłem wczoraj na początek ATRek i Dash ( Polecam Dasha jak dla mnie super maszynka) A więc czekaj na TR i śmigaj ;)
www.fsairlines.net/signatures/8401.png
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.