O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

MJOY ! i inne takie

Ostatnia aktualizacja 17 rok temu
A
aszczupalSuper administrator
Opublikował(a) 17 rok temu
Zdecydowałem się napisać tego posta z dwóch powodów, Po pierwsze dlatego, że nasz Admin prowadzi bardzo fajna stronkę poświęcona własnie temu rozwiązaniu ..http://mjoy16.googlepages.com/, a po drugie że sam się zdecydowałam takie coś zbudować...

Skrót
MJOY16 jest uniwersalnym kontrolerem na magistrale USB (8 osi analogowych, 4 encodery, 112 przycisków) na którym można już zbudowac całkiem fajne rzeczy... aktualnie powstaje dodatek pozwalający na podłączenie jedatkowych encoderów (w FS'e encoder jest prawie podstawowym typem manipultora)

Potrzeby
W zasadzie to zapotrzebowania na Joy'a to nie miałem, jako że do latania używam CH Yoke+ CH Pedals + dwa panele GF (GF166A, RP48) nie moge narzekać na brak realizmu .. ale najmłodszy członek mojej rodziny dorasta do tego żeby zacząć się interesować komputerami. Na razie w jego zainteresowaniach prym wiedzie wszystko co jeździ (najlepiej na sygnałach..) . na latanie jeszcze (mam nadzieję) przyjdzie czas.

Sprzęt
Tak się złożyło, że znajomy chciał wyrzucić starą kierownicę wraz z pedałami na Game Port , bo "coś w niej nie działa" . Zdecydowałem że może oto nadarza się okazja zaimplementowania MJOY'a do tego własnie HW . zabrałem kierownice, wrzuciłem do piwnicy i czekała tam pół roku. Wreszczcie nadszedł czas żeby ten projekt zrealizować. Ale żeby nie marnowac czasu zdecydowałem że jednocześnie uruchomię DWIE wersje MJOY'a , dedykowaną dla mojej kierownicy (na bazie płytki uniwersalnej) i druga uniwersalną.. (jeszcze bez przeznaczenia)(na bazie płytki drukoanej by Sundowner)

Działamy
No tak wszystko ładnie pięknie, ale trzeba to jakoś zaczać, ja rozpocząłem od wydrukowania oryginalnej dokumentacji (zresztą ze strony Noker'a) i dokładnym przeczytaniu całego wątku o MJOY'u ze stron Iłka http://81.210.9.116/~apacz/smf/index....c=8603.600 ( od początku do końca).
Rozjaśniło mi sie sporo i zabrałem się do roboty.
Jako że MJOY'a można zbudować na kilka sposobów, zdecydowałem się na początek na najłatwiejszą, a mianowicie zakupu gotowej płytki drukowanej MJOY16REV1 by Sundowner (Informacja o niej na Stronce Noker'a).
Taka droga jest dla początkujących najlepsza, bo przynajmniej nie muszę się martwić o poprawne scieżki..
Za radą Rafała zdecydowałem że najpierw polutuję całą część logiczną, i zaprogramuje procesor . Tak też zrobiłem. ale wprowadziłem drobne "poprawki" zarówno względem strony Rafała , jak i oryginalnego schematu. (Dla szczególarzy: w płytce Sundownera: R13(rezystor ograniczający prąd diody LED) u mnie ma wartośc 4,7 kOhm, R2 NIE UZYWAM w ogóle, Diody D1 i D2 to Zenera 3V3 (istnieją pewne rozbieżności pomiędzy schematem, płytką i opisem u Rafała ). Co udało mi się przez to osiągnąć, po pierwsze i to jest w/g mnie najważniejsze MJOY jest widoczny w każdym komputerze (no, przetestowałem na 4 ! ) i to bez używania dodatkowych HUBow USB (były zgłaszane takie problemy) , Ponadto poprawiłem VID (Vendor ID) MJOY'a (domyślnie jest on widoczny jao pierwszy , i w przypadku posiadania kilku kontrolerów typy JOY , FS np. może stwierdzić że to akurat TEN kontroler ma odpowiadać za lotki.., Nie ma to żadnego znaczenia jak się używa tylko jednego..).
Polutowane, kość zaprogramowana, i wczoraj pierwszy test , podłączam i niemożliwe , działa... potencjometr podłączony do osi X działa... ja kręcę , a na ekranie efekt jest... cudo..
Teraz czego mnie gorsza sprawa (a na pewno nudniejsza) tz, wlutowanie ponad 90 diód prosotwiczych w płytkę, oraz zabranie się za zaprojektowanie (to i tak się nie uda..) logicznego rozłożenia elementów na drugiej płytce uniwersalnej przeznaczonej do kierownicy !.

dość już, mam nawet małe fotki, ew. poumieszczam później, jutro czas dalszych prac.

WHY
Dlaczego to opisuję, takich dokumentacji jest na sieci sporo, ale zrobiłem to przede wszystkim dla siebie (dokumentacja prac niegdy nie była moim hobby..) oraz żeby pokazać "światu" stronke Rafała :)
Jeżeli nie będzie sprzeciwu, to będe informował o moich postępach w pracy (oczywiście jeżeli praca na to pozwoli..)
pozdrawiam
Adam
www.fsairlines.net/signatures/17438.png
Edytowany przez aszczupal dnia 03-08-2009 15:37, 17 rok temu
NokerNokerSuper administrator
Opublikował(a) 17 rok temu
pogratulować

możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.