O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Euro-Book

Ostatnia aktualizacja 15 rok temu
DbelicaDbelicaSenior
Opublikował(a) 15 rok temu
Panowie gorąco zachęcam do zarejestrowania się na euro-book.net i walczcie z nami o dobre pozycje ;) W tamtym miesiącu Nasza linia zajęła 11.Miejsce z dorobkiem 120pkt.
www.fsairlines.net/signatures/8401.png
NokerNokerSuper administrator
Kiedyś lataliśmy ostro na Euro-Booku, ale to za czasów zanim FSA powstało. Niewiem czy wogóle jakieś rywalizacje mają sens, wkońcu dojdziesz do punktu w którym zaczniesz się zastanawiać: po kiego diabła jak się chcesz przelecieć trzeba uruchamiać dodatkowo dziesięć programów w tle?
DbelicaDbelicaSenior
No tak wiadomo to kolejna rzecz do odpalenia i wypełnienia , ale z drugiej strony to nie aż tak dużo , właczasz wypełniasz ( zajmuje 5 min) zamykasz i już nie myślisz o E-B. Ale napisałem to tylko bo może znajdą się jacyś chętni , jest nas coraz więcej i może komuś się spodoba ten system :) Pozdrawiam
WillyWillyUżytkownik
Ja korzystam z EB przy każdym locie. Ale tak samo uważam, że zbytnio rywalizacja w tym systemie nie ma sensu, dlatego stawiam to jako sprawę drugoplanową.
Ale dlaczego więc z niego korzystam...?

Otóż bardzo pomaga wypełnić dokładnie plan lotu i zwalnia mnie w wklepywanie go do SB/FSIN i wysyłanie po połączeniu z siecią.

Loguje się, data dzisiejsza jest już podana, wpisywanie odpada, więc tylko wpisuje:
- lotnisko wylotu
- lotnisko przylotu
- trasę
Klikam "Pre-check" i dostaje analizę trasy. Niestety w tym miejscu czas się zatrzymał i analiza jest na podstawie CYCLE: 0608 :@ więc ignoruje wszystkie błędy jakie się wyświetliły. Gdyby baza była aktualna, byśmy wiedzieli, czy mamy prawidłowy plan, czy są w nim błędy i byśmy je poprawili... więc ignoruje błędy ze względu na nieaktualną bazę i klikam "Go to Step 2"
Z listy wybieram TAS dla samolotu którym zamierzam lecieć, automatycznie uzupełnia mi się ETE.
Wpisuje DEP Time w zulusach, automatycznie uzupełnia mi się ARR Time, który koryguje +20 min (jak już bookuje, to nie po to żeby się spóźnić i dostać ujemne punkty ;) )
ALTERNATE wybieram z propozycji po kliknięcie na lupkę, następnie wpisuję CALLSIGN ( a raczej robię dwuklik i uzupełniam myszką ;) ), podobnie z AIRLINE tutaj podaje PLC :) wpisuje FLIGHT LEVEL i klikam na lupkę przy AC TYPE, ostatniu używane samoloty są na samej górze w propozycjach. A REMARKS kopiuje z poprzedniego lotu z Logbook.
Po tym wszystkim klikam na Send booking
Lot zaklepany w EB ;)
...ale tylko w EB. Jak pisałem, nie robiłem tego tylko po to, żeby zaklepać lot w EB.
Mamy dalej kilka funkcji systemu:
Możemy wstawić gotowy pliczek z planem lotu do FS NAVIGATOR, SB4 / FSInn czy poczciwego GPS'a w FSie (ktoś go jeszcze używa do nawigacji?)
Ja jednak wybieram opcję Prefile-FP co otwiera mi nowe okno ze szczegółami mojego planu lotu. Warto tutaj zwrócić uwagę, że plan jest wypełniony szczegółowe, łącznie z EST TIME ENROUTE i FUEL ON BOARD jak pamiętam, nigdy tego się nie wypełniało, wpisując plan ręcznie w SB
Następnie klikam Save and send to vatsim (przed kliknięciem, można wprowadzić ostatnie poprawki) podaje na dole VATSIM ID i VATSIM PASSWORD (a zazwyczaj przeglądarka samo to uzupełnia) i klikam File flight plan
Mój plan lotu czeka na mnie na Vatsim.
Cała ta zabawa trwa mniej niż 3 min, a mam pewność, że plan lotu jest wypełniony szczegółowo i wysłany. Po połączeniu z siecią, nie przejmuję się planem lotu, nie wypełniam nic w SB, tylko się łącze z siecią.
Dodam jeszcze, że do EB macie dostęp z pokładu samolotu, bez odpalania przeglądarki. Umożliwia to sam FS9. Wystarczy zainstalować jeden pliczek i działa w każdej maszynie.

Mam nadzieję, że zachęciłem co niektórych do spróbowania wykorzystania tego serwisu w ten sposób, a przy okazji na bijanie punktów dla linii w rywalizacji ;)
Jedyny problem może być taki, że nowi piloci, muszą w EB dołączyć do PLC a nie wiem kto to zatwierdza i czy ta osoba jest aktywna. Ale myślę, że można i ten problem rozwiązać.
Zachęcam do spróbowania ;)
www.fsairlines.net/signatures/29764.png
DbelicaDbelicaSenior

Cytat

Willy napisał/a:
Jedyny problem może być taki, że nowi piloci, muszą w EB dołączyć do PLC a nie wiem kto to zatwierdza i czy ta osoba jest aktywna. Ale myślę, że można i ten problem rozwiązać.
Zachęcam do spróbowania ;)

Taaa trzeba by było skontaktować się z Bogusiem albo z Jackiem Dąbrowskim jak się nie mylę.
WillyWillyUżytkownik

Cytat

Dbelica napisał/a:
Taaa trzeba by było skontaktować się z Bogusiem albo z Jackiem Dąbrowskim jak się nie mylę.

..nie koniecznie.
Można by tez napisać do Arkadiusza Olesiaka z prośbą o zmianę osoby zarządzającej. Myślę, że by nie było problemu.
www.fsairlines.net/signatures/29764.png
D
danielUżytkownik
Pierwsze miejsce na EB to nie duży problem, już to kiedyś z LOTVAL, tak było takie coś, ośiągnieliśmy :) Jakie to hasło było....
DbelicaDbelicaSenior
Tak Lukasz tez wlasnie o tym myslalem a co do miejsca w E-B to wystarczy latac i jeszcze raz latac ;)
S
SlawekUżytkownik
He he,

Też mi się przypomniało jak to z LOTVAL wylataliśmy te pierwsze miejsca kilka miesięcy z rzędu.
Dla mnie EB to nic konkretnego, a bardzo sprawiającego problemy.

Ciesze się, że w PLC nie jest to program obowiązkowy!
www.fsairlines.net/signatures/21854.png
NokerNokerSuper administrator
WA¯NA INFORMACJA

Piloci PolandCargo którzy chcą latać w systemie Euro Book dla naszej kochanej linii Poland Cargo VA proszeni są o dołaczenie do linii w systemie EB.
Rozmawiałem z Bogusiem i pododaje chętnych do konta linii PLC

DZIęKUJę ZA UWAGę

Zakładamy konto na EB, logujemy się, wchodzimy w zakładkę Profile, następnie Airlines i klikamy Send a Request następnie wybieramy z listy PLC (tutaj jest jeszcze stary adres plva.vatsim.net.pl) swój Calsign, jak chcecie to coś od siebie w Remarks'ach i klikamy SEND APLICATION, reszte załatwia Boguś.
Edytowany przez Noker dnia 17-01-2011 15:24, 15 rok temu
DbelicaDbelicaSenior
Styczeń 2010

img42.imageshack.us/img42/8637/25377233.jpg
Edytowany przez Noker dnia 02-02-2011 22:15, 15 rok temu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.